Teden vzgoje: Svetost in vzgoja v digitalnem času

29.8.2019 Ljubljana Izobraževanje , Kateheza, Mladina, Vzgoja

Ob začetku šolskega in katehetskega leta med 1. in 8. septembrom 2019 bo potekal Teden vzgoje.

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) v sodelovanju s Slovenskim katehetskim uradom (SKU) pripravlja drugi Teden vzgoje, ki je letos posvečen tematiki "Svetost in vzgoja v digitalnem času". Vzgoja je pomembno poslanstvo staršev, učiteljev in vseh vrst vzgojiteljev. Vzgoja pomeni spremljanje razvoja osebnosti. Želimo si, da bi se otroci in mladostniki razvijali v zrele osebnosti. Da bi bila vzgoja čim bolj kakovostna in da bi vsi vzgojitelji bili na pravi način ob svojih varovancih, Teden vzgoje posvečamo molitvi. Ta teden, ko se pričenja novo šolsko in katehetsko leto, bomo prosili Božjega blagoslova na vse vzgojno delo.

Z razmišljanji pedagogov in katehistov želimo letos še posebej osvetliti pogled na temo digitalizacije ter z blagoslovom in molitvijo poudariti, da verjamemo v moč Božjega varstva, ne samo na cesti, ampak tudi na tem področju, ki mladim pripravlja mnoge velike in nevarne pasti za njihovo nadaljnje življenje.

Dogodki v tednu vzgoje:

  • Tiskovna konferenca bo v četrtek, 29. 8. 2019, ob 12.00, v prostorih Družine (Krekov trg 1). Na njej bo sodeloval pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, ki bo prebral izjavo predsednika slovenske škofovske konference, msgr. Stanislava Zoreta, o vzgoji. Sodeloval bo tudi Slovenski katehetski urad s poslanico nadškofa Marjana Turnška za novo katehetsko leto.
  • Knjižica z besedili - uvod v sveto mašo, kratek nagovor in prošnje za vse potrebe. Vsaka župnija lahko pripravljeno gradivo uporabi pri sveti maši, v svojem glasilu/oznanilih, na župnijski spletni strani ipd. Besedilo je objavljeno na spletni strani Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) in Slovenskega katehetskega urada (SKU).
  • Vabimo, da se teden začne z branjem Izjave o vzgoji msgr. Stanislava Zoreta, v nedeljo 1. 9. 2019. Zaključi pa z blagoslovom za novo šolsko leto, ki ga spremlja blagoslov šolskih torb, na katehetsko nedeljo 8. 9. 2019. Otroke, pedagoške delavce in starše izročamo v Božje roke, jih redno blagoslavljamo in zanje molimo.

Dodatno gradivo: če bi kdo želel več gradiva na letošnjo temo Tedna vzgoje, ga bo našel v reviji Vzgoja št. 81., marec 2019 in v knjigi: Globokar, Roman. Vzgojni izzivi šole v digitalni dobi, (Znanstvena knjižnica, 69). Ljubljana: Teološka fakulteta, 2019.  
Vabljeni, da Teden vzgoje pospremimo z molitvijo in aktivnim sodelovanjem.

»Učitelj, ki svoje učence trinoško strahuje, je podoben toči, ki pobije mlado
setev. Njegova setev ne obrodi dobrega sadu. Učitelj, ki svoje učence
mehkuži in jim pušča vse po volji, je podoben mlačnemu jugu, posmodi
drago cvetje, da ne da žlahtnega sadu.« ( bl. Anton Martin Slomšek)


Več informacij: DKPS ([email protected]; 01 43 83 983) in SKU ([email protected]; 031 312 110).

Slovenski katehetski urad