Tema poslanice za svetovni dan miru: »Umetna inteligenca in mir«

10.8.2023 Katoliška cerkev Papež Frančišek, Mir
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Iz Dikasterija v službi celostnega človeškega razvoja so v torek, 8. avgusta 2023, sporočili temo poslanice svetega očeta za svetovni dan miru 2024, ki se glasi Umetna inteligenca in mir.

Izjemen napredek na področju umetne inteligence vedno bolj vpliva na človekovo dejavnost, osebno in družbeno življenje, politiko in gospodarstvo.

Papež Frančišek poziva k odprtemu dialogu o pomenu teh novih tehnologij, obdarjenih z izredno močnim potencialom in dvoreznimi učinki. Opozarja, da je treba biti pozoren in si prizadevati, da se logika nasilja in diskriminacije ne ukorenini v proizvodnji in uporabi takšnih pripomočkov na račun najbolj krhkih in izključenih, saj nepravičnost in neenakosti spodbujajo konflikte in nasprotja. Nujnost odgovornega usmerjanja pojmovanja in uporabe umetne inteligence, da bo v službi človeštva in varovanja našega skupnega doma, zahteva razširitev etične refleksije na področje izobraževanja in prava.

Varovanje dostojanstva osebe in skrb za bratstvo, ki je učinkovito odprto za vso človeško družino, sta bistvena pogoja, da bo tehnološki razvoj prispeval k spodbujanju pravičnosti in miru v svetu.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija