Tema srečanja družin v Dublinu: Evangelij družine, veselje za svet

22.8.2018 Dublin, Irska Družina, Mednarodni dan

Evangelij družine, veselje za svet se glasi tema IX. Svetovnega srečanja družin, ki bo od 22. do 26. avgusta 2018 potekalo v Dublinu na Irskem. »Temeljna listina« celotnega srečanja tako na pripravljalni kot izvajalni ravni pa bo seveda apostolska spodbuda papeža Frančiška Amoris laetitia, kot je to zatrdil msgr. Vincenzo Paglia, predsednik Papeškega sveta za družino. Tema prihodnjega svetovnega srečanja družin je danes bila predstavljena na tiskovnem uradu Svetega sedeža. Poleg msgr. Paglie pa je na tiskovni konferenci bil navzoč tudi dublinski nadškof Diarmuid Martin.

Msgr. Vincenzo Paglia: Irska lahko pomaga sebi, Evropi in svetu

Amoris laetitia ne zahteva samo navadne izpopolnitve družinske pastorale, ampak mnogo več: zahteva nov način, kako živeti Cerkev, nov način uresničevanja tiste ljubezni, ki daje veselje življenju Božjega ljudstva, družine in same družbe, je dejal msgr. Paglia. Srečanje v Dublinu bo zato zaznamovano s posebno značilnostjo v primerjavi z ostalimi svetovnimi srečanji, med katerimi je zadnje potekalo septembra lani v Filadelfiji.

Izpostavil je, da se v tem pomembnem trenutku za življenje Cerkve srečanje vrača v Evropo, na staro celino, ki je v nevarnosti, da podleže lastni nerodovitnosti. Spomnil je na papežev poziv Evropejcem, naj ponovno najdejo svojo »humanistično poklicanost«, da bi tako lahko oživeli misijonarsko gorečnost, ki je omogočila napredek in razvoj, zavrgli graditev zidov ter znova vzpostavljali mostove med kulturami in verstvi. »Praznovati družino, ki v Evropi izredno trpi, je izjemna priložnost, da vse stvarnosti (civilne, socialne, verske, politične, ekonomske) ponovno odkrijejo središčnost in moč ter postanejo prva telovadnica mirnega sobivanja med različnostmi,« je zatrdil msgr. Paglia.

Po njegovem prepričanju lahko Irska, ki je zaznamovana z »delikatnim prehodnim trenutkom«, pomaga sama sebi, Evropi in svetu, da ponovno najdejo moč, energijo, misijonarsko napetost, in sicer preko ponovnega odkritja poklicanosti in poslanstva družine. Tema Svetovnega srečanja družin Evangelij družine, veselje za svet je torej »povabilo, da se odločimo za ''mi'' družine in tako odgovorimo na potrebe po ljubezni, ki prihaja iz vsakega moškega in vsake ženske«. Družine, še posebej pa krščanske družine, so vesela novica evangelija za Cerkev in za svet. Ravno družine so namreč tiste, ki dobesedno podpirajo življenje tako Cerkve kot sveta. Krščanske cerkve, velika svetovna verstva, politična in civilna združenja, lahko v ''družinskem duhu'' ponovno najdejo rdečo nit, ki jim bo pomagala soočiti se z individualistično razsežnostjo, ki se žal vedno bolj vpleta v verske in družbene stvarnosti povsod po svetu, je še zatrdil msgr. Paglia.

Nadškof Diarmuid Martin: Pomemben dogodek za vso Cerkev

Nadškof Martin pa je na tiskovni konferenci izpostavil, da IX. Svetovno srečanje družin ni izoliran dogodek, ampak je »del procesa razločevanja in opogumljanja, spremljanja in spodbujanja družin«. Spomnil je, da mu je papež Frančišek med škofovsko sinodo o družini dejal: »Zapomni si, da se Dublin začne danes.« Po nadškofovih besedah je srečanje družin del programa prenove pastoralne pozornosti Cerkve do družin. »Svetovno srečanje 2018 se bo odvijalo v Dublinu, a je dogodek vse Cerkve,« je poudaril in izrazil upanje, da bo predstavljalo pomembno stopnjo za izvajanje rezultatov sinodalne poti in apostolske spodbude Amoris laetitia. Dublinski nadškof je med drugim še povedal, da bodo priprave na srečanje družin temeljile na katehezah, ki bodo izhajale iz posinodalne apostolske spodbude. Odvijale se bodo v letu 2017 po vsej Cerkvi na Irskem. Nadškof Martin je dodal, da upa, da bodo ta katehetski proces prevzele tudi druge Cerkve po svetu, predvsem pa v Evropi.

 

Vir: Radio Vatikan.