Teološki simpozij 2018

3.4.2018 Cerkev na Slovenskem Izobraževanje , Teologija, Družina, Bogoslužje, Znanost, Evharistija
Foto: Tatjana Splichal za: Družina Foto: Tatjana Splichal za: Družina

Pastoralno spremljanje družin z otroki od krsta do prvega razreda.

Od 3. do 11. aprila 2018 bo potekal teološki simpozij v Stični (v torek, 3. 4. 2018), v Mariboru (v sredo, 4. 4. 2018), v Vipavi (v četrtek, 5. 4. 2018) ter v Veržeju (v sredo, 11. 4. 2018).

Cerkev na Slovenskem bo prihodnje pastoralno leto (2018–2019) posvetila spremljanju družin z otroki od krsta do obhajila. Tako bo teološki simpozij po veliki noči posvečen prav tej temi. V pastorali je posebej opazna vrzel v odnosu med družinami in župnijo v obdobju med časom, ko so otroci prejeli sveti krst, in časom, ko se vpišejo v prvi razred verouka. Pred krstom otrok namreč družine iščejo stik z župnijo, ker želijo, da bi bili otroci krščeni. Po krstu pa se potem pogosto zaprejo same vase, v svojo dinamiko vsakdanjega življenja in obveznosti. Vsaka družina na svoj način živi vero in jo prenaša na svoje otroke. Bolj načrtno se pogosto začne ukvarjati z intenzivnejšim posredovanjem vere šele ob vpisu otrok k verouku in pripravi otrok na prejem prvega svetega obhajila. Zato je prav, da se posvetimo premisleku o družinah, ki so svoje otroke dale krstiti in ti še niso vstopili v veroučni proces. Zaradi tega smo naslovili teološki simpozij: Pastoralno spremljanje družin z otroki od krsta do prvega razreda.

Ko gledamo te družine, se lahko kot pastoralni delavci vprašamo: Kako lahko župnija družini v tej dobi posebej pomaga? Kakšne so takrat želje in potrebe staršev in predšolskih otrok? Ali potrebujejo te družine posebno pozornost župnije ali pa je dovolj, da so povabljeni k temu, da redno prihajajo k nedeljski maši in da doma skupaj kot družina molijo? Kako kot pastoralni delavci pristopiti do staršev, ki se niso cerkveno poročili? Kako podpirati tiste, ki so si podelili zakrament zakona? Gotovo pa mora biti na prvem mestu vprašanje: Kako Bog sam gleda na te družine, na starše in otroke? Kako je v njih dejavno navzoč? Kaj želi v njih in po njih udejanjiti sredi tega časa in prostora? Kako lahko to prepoznamo in postanemo še bolj njegovi sogovorniki in sodelavci pri pastoralnem spremljanju družin s predšolskimi otroki?

Potek simpozija:

  • 9.00: molitev in pozdrav (nad)škofa
  • 9.15−9.50: svetopisemska izhodišča razumevanja človeka, družine in medosebnih odnosov (doc. dr. Samo Skralovnik)
  • 9.50−10.10: pogovor
  • 10.10−10.30: odmor
  • 10.30−11.05: temeljne smernice pastoralnega spremljanja družin z otroki od krsta do verouka (doc. dr. Ivan Platovnjak)
  • 11.05−11.30: pričevanje zakonskega para
  • 11.30−12:10: pogovor po trojicah
  • 12.10−12.55: pogovor z vsemi predavatelji in pričevanjskim parom
  • 12.55: zaključna molitev in blagoslov (nad)škofa
  • 13.00: kosilo

doc. dr. Ivan Platovnjak DJ
koordinator simpozija