"The Pope App": da bi papežev glas dosegel čim več ljudi

 

»Cerkev se v tem trenutku ne bo odpovedala uporabi tradicionalnih medijev, se pravi, radiu, televiziji in časopisu,« je v intervjuju za časnik L'Osservatore Romano prepričano zagotovil predsednik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja, nadškof Claudio Maria Celli. »Te komunikacijske poti Cerkev ne more zapreti.« A to ne pomeni, da Cerkev ne želi biti navzoča tudi v kontekstu novih tehnologij. Spletna mesta in kontakti papeža Frančiška v socialnih omrežjih so na prvem mestu po številu obiskov in ta številka vztrajno raste. V Papeškem svetu za sredstva družbenega obveščanja potemtakem neutrudno iščejo novih in novih poti, da bi papežev glas dospel do vseh virtualnih krajev, kjer se ljudje dandanašnji srečujejo.

V ponedeljek zjutraj je nadškof Celli v spremstvu sodelavca Thaddeusa Jonesa prestavil papežu prenovljeno aplikacijo The Pope App. Aplikacija bo na voljo na najpomembnejših digitalnih platformah. »Njena prednost,« kot pravi nadškof Celli, »je v tem, da bo omogočala hitrejši in enostavnejši dostop do papeževih pridig, sporočil in videoposnetkov. V video predvajalniku pa bodo ljudje lahko spremljali papeške obrede in javne avdience.« Namen nove aplikacije je približati papeževo besedo čim večjemu številu ljudi, saj jo bodo odslej lahko uporabljali tudi na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih. Zato ni dvoma – in nadškof Celli nam je to potrdil – da je bila papežu ta nova komunikacijska možnost zelo všeč, saj mu bo omogočala, da bo s svojo besedo še bolj dosegal može in žene današnjega časa.

Ob tem pa moramo poudariti, da papež Frančišek ostaja pripadnik tradicionalnega načina sporazumevanja z ljudmi. Rad se pogovarja z vsakim. Pogosto uporablja telefon in lastnoročno piše ljudem pisma. Kadar mora nagovoriti neko določeno skupino, to stori z video-sporočilom, da ljudje poleg besed začutijo tudi čustva, s katerimi spremlja povedano. Poleg tega sprejema intervjuje tako za tisk kot za televizijo. »To je zanj popolnoma značilno,« pravi nadškof Celli. »Nikogar ne bo odklonil. Govori neposredno in njegove besede se globoko dotaknejo.«

S tem, da papež sprejema intervjuje, še bolj kaže pripravljenost, da bi se sporazumeval z vsemi in to s pomočjo vseh razpoložljivih kanalov. »Obenem pa spoštuje tudi celoten sloj starejših ljudi, ki so manj spretni v manevriranju s tehnološkimi novitetami in v razumevanju telematske govorice. Ti ljudje uporabljajo časopis, radio in televizijo. Zato torej Cerkev ne bo ukinila tradicionalnih kanalov množičnega obveščanja. In papež Frančišek to dobro ve,« je še rekel nadškof Claudio Maria Celli, predsednik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja.

 

Besedilo je s strani Radia Vatikan.