Točka za prijavo kristjanofobije in vandalizma uperjenega proti slovenskim katoličanom

Na Slovenski škofovski konferenci zbiramo podatke o kaznivih dejanjih ali diskriminaciji zoper katoličane in Katoliško Cerkev v Sloveniji, ki jih nato objavljamo v posebnem poglavju Letnega poročila Katoliške Cerkve. 

Vsa morebitna dejanja kristjanofobije odslej lahko sporočite preko spletne strani Točka za prijavo kristjanofobije in vandalizma uperjenega proti slovenskim katoličanom.


Kristjanofobija in kazniva dejanja zoper Katoliško Cerkev v Sloveniji 
(izveleček iz Letnega poročila Katoliške cerkve):


Preko tega spletnega obrazca nam lahko sporočite, ali ste bili vi osebno, vaša župnija, redovna skupnost oz. verniki deležni kristjanofobnih dejanj, ki so povezani z versko pripadnostjo. Vpišete lahko tudi primere diskriminacije, zapostavljanja ali žalitev, ki so se zgodili in so javno znani ter označite članke ali spletne objave, ki so negativno stigmatizirali krščansko vero ali verujoče.

Z vašo pomočjo želimo sestaviti čim bolj pregledno poročilo o primerih kristjanofobije in kaznivih dejanjih zoper katoličane v Sloveniji.

Kaj je kristjanofobija?

Kristjanofobija ali protikrščansko delovanje je vsak izraz nestrpnosti, diskriminacije, vandalizma, nasilja, strahu, odpora, izključevanja, sovraštva ali žalitev do krščanstva, krščanskih simbolov in vernikov. Prav tako kristjanofobija označuje nestrpnost in diskriminacijo proti kristjanom, ko se jim odreka enake pravice ter se jih izključuje iz družbenega življenja.

Kristjanofobija je nerazumen strah in odpor do krščanstva, ki ga lahko prepoznamo v zažiganju križev, skrunjenju cerkva in kapel ter vsa druga žaljiva dejanja, ki se v sekularni družbi pogosto skrivajo pod besedno zvezo »umetniški izraz«. Pojem kristjanofobije označuje tudi vse primere medijskega linča, širjenja predsodkov ter stigmatizacije kristjanov kot tudi vse politične in družbene interese iz ozadja, ki omejujejo delovanje krščanskih verskih skupnosti.