Tradicionalno srečanje družin Aninega sklada

22.4.2017 Ljubljana - Šentjakob ob Savi Družina, Izobraževanje , Mladina, Prostovoljstvo

V soboto, 22. aprila 2017, je dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova Anin sklad, ki povezuje družine z več otroki, v Šentjakobu ob Savi pripravila tradicionalno srečanje družin. Namenjeno je bilo druženju, izmenjavi izkušenj, pa tudi predavanjem za starše in delavnicam za otroke.

Srečanje se je pričelo zjutraj, s sveto mašo, ki jo je daroval gospod Božo Rustja in so jo sooblikovale družine in animatorji Aninega sklada. Gospod Rustja je poudaril, da se nam vstali Kristus bliža v našem vsakdanjem življenju. Jezus tako ne obstaja samo kot abstraktna ideja, ampak nam prihaja naproti v konkretnih stiskah našega življenja. Tej ljubezni želijo Anin sklad in njegovi dobrotniki služiti na področju družin z več otroki, saj prepoznavajo, da je ravno toplo družinsko ognjišče prostor medsebojnega sprejemanja, tolažbe in ljubezni.

Po sveti maši je družine obiskala varuhinja človekovih pravic, gospa Vlasta Nussdorfer. Gospa Marija Šterbenc, predsednica Aninega sklada, je izrazila veselje, da se je gospa Nussdorfer odzvala povabilu in se neposredno seznanila z izkušnjami in težavami staršev družin, vključenih v sklad. Varuhinja je izrazila podporo družinam in na kratko predstavila svoje delo, ki predstavlja most med ljudmi in državo.

Pogovor o problematiki številčnih družin se je nadaljeval tudi po rednem programu. Predstavniki staršev, gospa Nussdorfer in gospa Marija Šterbenc so se strinjali, da je potrebno v Sloveniji najti sistemsko rešitev, ki bi družinam z več otroki omogočila lažji vsakdan, hkrati pa bi spodbudila mlade družine, da bi se odločale za več otrok. Pozdravili so delovanje Aninega sklada, ki po njihovih besedah združuje vse, ki so odprti za življenje, poleg tega pa nudi tako finančno kot tudi moralno podporo družinam z več otroki, katero še kako potrebujejo.

Medtem ko so imeli otroci različne delavnice pa so starši prisluhnili predavanju. O vzgoji otrok je spregovorila dr. Katarina Kompan Erzar iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino Ljubljana na temo »Kako pomembni so za vzgojo vrednot družina, okolica in družba«. Med drugim je poudarila, da se otrok vedenja uči od staršev, zato so starši otrokom glavni zgled vrednot.

Ustanova Anin sklad si že 19 let prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so finančne možnosti v zadnjih letih precej omejene. Pomagajo na različne načine, kot so svetovanja, iskanje zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. Pripravljajo tudi druženja z družinami, spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti pa v Dolenjskih Toplicah. Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, so takšna druženja za družine z več otroki eden od prijetnejših trenutkov.

Ustanova Anin sklad si prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in se podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bilo javno »ozračje« naklonjeno družinskim vrednotam.

Besedilo je posredovala Anja Celarec, Anin sklad; Avtor fotografij: Tomaž Celarec