Tretje vseslovensko srečanje mož

24.9.2022 Maribor Družina, Duhovni program

Tretje vseslovensko srečanje mož bo v soboto, 24. septembra 2022, v Mariboru pod geslom Jaz in ona; »Moža in ženo ju je ustvaril« (1 Mz 1,27). Sveto mašo bo daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Osrednje predavanje (ob 11.30) bosta imela izkušeni psihoterapevt dr. Andrej Perko in vodja Pohoda za življenje Urška Cankar Soares. Pri okrogli mizi (15.00 – 17.00) se jima bodo pridružili še moralni teolog duhovnik dr. Ivan Štuhec, psiholog in psihoterapevt Rudi Tavčar, voditelj, pričevalec in predavatelj iz Družine in življenja Aleš Čerin, soorganizator srečanja duhovnik Francesco Bertolini in srčni in verni nogometaš Marcos Tavares. Povezoval bo skavtski voditelj Nejc Kurbus.

Po sveti maši (ob 9.30), ki jo bo daroval nadškof Alojzij Cvikl, bodo kratka osebna pričevanja mož iz različnih skupin. Program vključuje še adoracijo, slavljenje in pogovor med udeleženci po majhnih skupinah. 

Duhovni voditelj Mož sv. Jožefa je p. Vili Lovše DJ, ki je leta 2008 začel s prvo ljubljansko skupino in do danes pomagal pri ustanovitvi skupaj 18 skupin po različnih krajih Slovenije (kontakt za novinarje: 041-632-626).

Koordinator srečanja je Branko Cvelbar, član Urada za družino pri SŠK in koordinator prve ljubljanske skupine, ki je trenutno največja in šteje več kot 60 članov. V pripravljalnem odboru sodelujejo še duhovnik in gostitelj srečanja mag. Franček Bertolini, sodelavec Zavoda A. M. Slomška diakon Kristian Bošak, tajnik Urada za družino pri SŠK Luka Mavrič in p. dr. Vili Lovše.

celodnevni program so vključeni tudi malica, kosilo in 2 x agape. PRIJAVA na 3. VSOMS:  https://forms.gle/HuL9qTVWEPrkWtkA8  Iz Ljubljane je organiziran prevoz z vlakom (odhod: 5:36, vrnitev 22:04) in brezplačno parkirišče na železniški postaji (prijave na e-naslov:  [email protected]). Srečanje je odprtega tipa. 

Zgodovina srečanj:

2. VSMOS je bil 16. 3. 2019 v Zavodu sv. Stanislava (tema: »Srečen in uspešen?«)

1. VSMOS je bil 14. 4. 2018 v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani (tema: »Tukaj sem, pošlji mene!«)


Izjava duhovnega voditelja mož Sv. Jožefa p. Vilija Lovšeta DJ o srečanju:

»Vseslovensko srečanje očetov, mož in sinov je sad pobude mož in štirinajstletnega skupnega dela po metodi duhovnega pogovora. Iz tega je nastalo po Sloveniji že osemnajst moških skupin, ki rastejo iz odmikov za moške. Smo dejavni na področju družine, Cerkve in družbe. Navdihuje nas povabilo papeža Frančiška, da gremo med ljudi in jih vabimo v Božjo družino. Posebno nalogo vidimo v vzajemni krepitvi bratstva, sinovstva in očetovstva. Družine in družba potrebujejo pogumne in odgovorne očete in može, ki znajo drug drugemu pomagati živeti novozavezno moškost: “To je moje telo, ki se daruje za vas!” To živimo skupaj z ženami v Cerkvi. Zato je letošnja tema: Moškega in žensko je ustvaril. Dobrodošli!«

P. Vili Lovše DJ 

Izjava koordinatorja Branka Cvelbarja:

»Pobudnik vseslovenskih srečanj mož, očetov in sinov je matična skupina Mož sv. Jožefa, ki se srečuje v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani. Prav s to ljubljansko skupino je jezuit p. dr. Vili Lovše leta 2008 začel uvajati moško duhovnost v obliki mesečnih srečanj in duhovnih odmikov, na katerih je osrednji del namenjen podelitvam osebnih izkušenj na osnovi tematskega duhovnega gradiva, ki ga pripravlja p. Vili.  Trenutno po  Sloveniji deluje 18. skupin MsJ, nekatere štejejo manj kot deset članov, druge več.  Veseli smo, da v naše vrste vstopajo ljudje različne starosti, z različnimi poklici, talenti in veščinami ter z odgovornim pristopom. Možje sv. Jožefa pripravljajo vseslovenska srečanja v sodelovanju z Uradom za družino pri SŠK, med škofi pa področje družine vodi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V Cerkvi na Slovenskem poleg Mož sv. Jožefa pod duhovnim vodstvom p. Vilija delujejo tudi druge samostojne skupine moških. Osrednje organizacije za zdaj še ni, organizatorji 3. VSMOS pa vse vabijo k sodelovanju. Skupina Mož sv. Jožefa je dala pobudo, da smo krščanski možje proaktivno pristopili k vključevanju v sinodalni proces, zato je naše sporočilo: Hodimo skupaj!«

Branko Cvelbar, koordinator


Kontakti za novinarje:

Spletni viri:

Več informacij boste našli na spletni strani krscanski-mozje.si in moskaduhovnost.si, kjer se zbirajo tudi prijave.