Tridnevni seminar CCEE o pripravah na letošnji Svetovni dan mladih v Krakovu

14.5.2016 Krakov (Poljska) Papež Frančišek, Radio Ognjišče, Mladina
Krakovski kardinal Stanislav Dziwisz - Foto: Radio Ognjišče Krakovski kardinal Stanislav Dziwisz - Foto: Radio Ognjišče

Kristus je resnično oporna točka za življenje
Kdo je dober katoličan?

Svet Evropskih škofovskih konferenc (CCEE) je v Krakovu na Poljskem pripravil tridnevni seminar o pripravah na letošnji Svetovni dan mladih. Dogodka, ki se je odvijal od 12. do 14 maja, so se letos prvič udeležili skupaj tako predstavniki škofovskih konferenc iz različnih evropskih držav kot predstavniki medijev, ki bodo poročali o julijskem svetovnem srečanju mladih s papežem. Med drugimi so se zbrali predstavniki iz Malte, Ukrajine, Italije, Anglije, Portugalske, Brazilije, Švice, Nemčije in Slovenije. Slovensko škofovsko konferenco je zastopala s. Ivanka Tadina, Radio Ognjišče pa Nataša Ličen.

Ne bojte se!
Na omenjenem seminarju je bila večina govornikov s Poljske, predstavili so razmere in aktualnosti v Cerkvi na Poljskem, podrobneje opisali potek romarske poti papeža Frančiška v času SDM-ja, njegovo namestitev, aktivnosti, kraje, ki jih bo obiskal in prizorišča, kjer se bodo odvijali dogodki, od katehez, svetih maš, koncertov in ostalega, kar sestavlja svetovno srečanje mladih katoličanov iz vsega sveta. Posebej je bila navdušujoča razvejana mreža socialnih medijev, ki jih mladi pripravljajo za mlade. Med drugim živi in se zelo hitro širi posebna Facebook stran za mlade, ki iščejo življenjskega partnerja, z naslovom Valentine's Day. Srečanja se bo po zadnjih podatkih udeležilo več kot 177.000 Poljakov, skoraj 80.000 Italijanov, za njimi po številu sledijo romarji iz Španije, Francije, več kot 23.000 mladih romarjev bo prišlo iz Združenih držav Amerike in tako naprej. Nekaj sto jih bo tudi iz Slovenije. Kljub hudim razmeram v Siriji, prihaja na SDM tudi nekaj mladih od tam. Zastopana bo na primer tudi Oceanija, pa Portoriko in mnoge druge države sveta.

Moč Cerkve je v ljudeh. V veri, ki živi v ljudeh.
Globalizacija in z njo povezana sekularizacija žal ne prizanašata tudi krščansko nekdaj močnim državam, kamor uvrščamo Poljsko. Kljub močni krščanski tradiciji in kljub dejstvu, da je Cerkev na Poljskem zelo ljudska in močno ukoreninjena v vsakdanjik ljudi, več milijonov Poljakov je na primer aktivno vpetih v katoliška gibanja ali organizacije, pa se razmere v državi spreminjajo. Statistika sicer še vedno izkazuje, da se redno udeležuje bogoslužij nekaj manj kot polovica Poljakov. Med mladimi so še vedno na visokem mestu vrednote, kot so družina, poroka, otroci. A v družbi že opažajo vse večje število ločitev in upad rojstev. Ravno v času našega obiska na Poljskem, smo bili v Krakovu priče uličnemu protestu v zagovor izenačitve spolov. S komaj rahlo zamudo očitno prihajajo tovrstni poizkusi tudi v posamezne dežele vzhodne Evrope, kjer so ljudje še nedavno živeli močno ukoreninjeni v krščanstvo in njegov nauk. Mladi s Poljske prav tako še vedno žal pogosto zapuščajo domovino in se podajajo preko meja v tujino, v želji po boljših priložnostih za življenje in po boljšem standardu.

Sodobni svet nas postavlja pred velike izzive. 
Mladi v Franciji danes, kot nam je povedal predstavnik te kulturno in etnološko zelo bogate dežele, skoraj ne obiskujejo več cerkva. Pa vendar v njih ostaja povezanost s katoliško Cerkvijo, kar razkrivajo tudi številke romarjev iz Francije, ki prihajajo to poletje na SDM. Želja organizatorjev Svetovnega dneva mladih je spodbuditi mlade v želji po srečevanju in druženju. Ni v prvi vrsti namen dogodka, kot so poudarili organizatorji s Poljske, z vsiljenimi pristopi nagovarjati mlade za vero, prvenstveno je SDM srečanje sovrstnikov odprtih src s papežem, iz tega srečanja ter medsebojne pozornosti in zanimanja drug za drugega, pa lahko raste pristna ljubezen Božje milosti. Izkušnja je pomembna. Izkustvo pričuje. Ko mladi doživijo lepoto iskrenosti v srečevanjih z mladimi iz drugih delov sveta, njihovo sprejetost in brezpogojnost, izkusijo pravo Ljubezen. In obogateni s to izkušnjo prave bratske-sestrske, Jezusove ljubezni vstopajo v svoja domača okolja, kjer prednosti življenja v skupnosti lahko širijo. Vabljeni, odprite se Svetemu Duhu in Božji milosti, ki ju svet danes potrebuje bolj kot kdajkoli.

Sprejem pri kardinalu Dziwiszu
Udeleženci seminarja smo v Krakovu obiskali tudi svetišče Božjega usmiljenja in grob sv. Favstine Kowalske, se srečali s krakovskim kardinalom Stanislavom Dziwiszem ter zadnji dan obiskali taborišče Auschwitz. Slednjemu poljski organizatorji SDM-ja pripisujejo velik pomen, saj je pretresljiv uvid v krutosti človeka nad človekom močan opomin mladim romarjem in tudi prihodnjim rodovom, da sami ne bi nikoli storili ali ponovili česa tako grozljivega, da bi se ljudje tega planeta med seboj ljubili in ne sovražili. Letošnji Svetovni dan mladih, letos julija na Poljskem, je zato resnično velika priložnost, da bi se v Letu Božjega usmiljenja odprli Njegovi milosti in zaživeli v sožitju.
Tudi frančiškani, kapucini in minoriti so vpeti v vsebino Svetovnega dneva mladih, saj pripravljajo posebno vas sv. Frančiška za mlade romarje, ki bodo poleti del svetovnega srečanja v Krakovu na Poljskem. 

 

Vir: Radio Ognjišče