Umetniške instalacije Eve Petrič

16.8.2015 ob 21:00 Piran

V nedeljo, 16. avgusta bo ob 21. uri v krstilnici sv. Janeza Krstnika v Piranu odprtje umetniške instalacije Eve Petrič z naslovom ANGEL’S SHADOW(S).

------------------------------------

Eva Petrič, MFA, www.evapetric.com, rojena v Sloveniji, je odraščala na različnih koncih sveta, od Afrike, Azije do Severne Amerike in Evrope. Leta 2005 je na Dunaju diplomirala iz psihologije in vizualne umetnosti, leta 2010 pa je zaključila magistrski študij novih medijev na Transart Institutu New York v Berlinu v sodelovanju z Donavsko univerzo v Kremsu (mentorja Lucien Clergue, Francija, in Martina Corgnati, Italija). 

Kot večmedijska umetnica ustvarja na področju fotografije, videa, instalacij, performansa in literarnega pisanja na Dunaju, v Ljubljani in v New Yorku. Je članica DLUL, Društva pisateljev Slovenije, Kuenstlerhaus na Dunaju in Pen kluba Avstrije. Njeno umetniško delo je bilo prikazano na 36 samostojnih in 42 skupinskih razstavah v Sloveniji, Argentini, Avstriji, na Filipinih, v Hrvaški, Italiji na Kitajskem, v Makedoniji, Nemčiji, Španiji, Srbiji in v ZDA in je del javnih in zasebnih zbirk v Sloveniji, Avstriji, Argentini, na Švedskem, v Švici in v ZDA. Prejela je več priznanj in nagrad, med njimi nagrado švicarskega sklada Vordemberge Gildewart (2010), Pfann Ohman Preis na Dunaju (2011) in bila uvrščena v več mednarodnih selekcij: v IPCNY New York 2011, Hong Kong Art Walks 2013, na bienale v Pekingu 2012 in 2015. 

Trenutno je njena instalacija This space is a box na ogled na razstavi Display of the century: F. Kiesler and Contemproary Art, v Avstrijskem kulturnem centru v New Yorku, instalacija Gray matters (v sodelovanju z L. Zieglerjem) pa v galeriji Photon na Dunaju. Jeseni njeno delo Shadow Hunter potuje na 6. Bienale mednarodne umetnosti v Peking na Kitajskem, njena knjiga Shadows&Puppets pa na razstavo Me v galerijo Ricco Maresca v New Yorku. Eva Petrič je avtorica dveh romanov, prevedenih in objavljenih v šestih jezikih. Njena pesniška zbirka Ta prostor je škatla je prevedena in objavljena tudi v nemškem in madžarskem jeziku.