Umrl je clevelandski pomožni škof Edward Pevec

14.12.2014 ZDA Zamejci in izseljenci, Tujina
Anthony Edward Pevec - Foto Radio Ognjišče Anthony Edward Pevec - Foto Radio Ognjišče

V nedeljo, 14. decembra 2014, je v 89. letu starosti v ZDA umrl upokojeni pomožni škof Anthony Edward Pevec.

Edward Pevec se je rodil 16. aprila 1925 v Clevelandu Antonu in Frančiški Pevec, priseljencema s Kranjskega. Osnovno šolo je končal pri Sv. Vidu, kjer je kasneje od leta 1975 do leta 1979 služboval kot župnik. Po maturi na Latinski visoki šoli v Clevelandu je vstopil v bogoslovje v Detroitu in kasneje v semenišče sv. Marije v Wickliffu.

V duhovnika je bil posvečen 29. aprila 1950, služboval pa je med drugim v župniji Matere Božje v Elyriji, slovenski župniji svetega Lovrenca v Clevelandu in pri Sv. Vidu. Leta 1956 je opravil magisterij na univerzi John Caroll v Clevelandu, leta 1964 pa je doktoriral na univerzi Western Reserve.

Papež Janez Pavel II. ga je leta 1982 imenoval za škofa Clevelanda in posvečen je bil 2. julija istega leta. Na položaju je služil 21 let, vse do leta 2001, ko se je upokojil.

Pogrebna maša, ki jo bo v katedrali sv. Janeza vodil clevelandski škof Richard Lennon, bo v soboto 20. decembra, za njo pa pogreb na pokopališču Calvary.

Poleg pastoralnega dela, je bil Pevec zelo aktiven tudi v izobraževalnih ustanovah in je med drugim delal kot rektor bogoslovnega semenišča za clevelandsko škofijo. V okviru škofovske konference ZDA je deloval v odborih za poklicno usposabljanje in svetost življenja, služil pa je tudi v odboru za znanost in človeške vrednote države Ohio.

Ameriški rojaki so ga počastili z nazivom Slovenec leta, generalni konzul Jure Žmauc pa ga je maja lani slovesno vključil v mednarodno dvorano slavnih Clevelanda.

Škof Pevec je bil zaradi svoje prijaznosti in ponižnosti zelo priljubljen med ameriškimi Slovenci in tudi med širšo skupnostjo Clevelanda. To je sporočil tudi clevelandski škof Lennon. "Poznal sem ga kot upokojenega pomožnega škofa, ki ga je imelo rado veliko število ljudi. Cerkvi je služil več kot 60 let".