Uvodni pozdrav duhovnika Roka Metličarja pri posvečenju škofa Maksimilijana Matjaža

30.5.2021 Gornji Grad Škofija Celje
Rok Metličar - Foto: Družina Rok Metličar - Foto: Družina

Spoštovani bratje in sestre v Kristusu, sorodniki škofa Maksimiljana, prijatelji, gostje, diakoni, duhovniki, redovniki, redovnice škofje, nadškofje, njegova eminenca kardinal Rode, predstavniki drugih verstev, predstavniki civilnih oblasti, soposvečevalca nadškof Martin Kmetec, upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, glavni posvečevalec apostolski nuncij v Sloveniji Jean Marie Speich, nam vsem dragi novoimenovani škof Maksimilijan: Pravkar si vstopal v to svetišče kot duhovnik, a od te svete daritve boš odhajal kot škof.

Če drži, da je vsak škof mučenec, in da če ni, ni dober škof, potem smo danes s teboj na poti v Jeruzalem, torej je danes oljčna ali cvetna nedelja tvoje življenjske poti. Vstopamo v trenutke besed: Oče, poveličaj svoje ime. Smo množica, ki čutimo, da se poveličanje Očeta zgodi v poveličanju Sina, ki ljubi brate in sestre s sámo njegovo ljubeznijo.

V tem svetem trenutku, zbrani na tem svetem kraju, začutimo prisotnost Vsemogočnega in se kot občestvo odprimo delovanju Svete Trojice v nas.

Rok Metličar