V ljubljanski stolnici potekala tradicionalna sveta maša za domovino

21.6.2023 Civilna družba, SŠK

V sredo, 21. junija, je v Ljubljani potekala tradicionalna sveta maša za domovino. Prvo sveto mašo za domovino je daroval tedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar, in sicer pred praznovanjem slovesne razglasitve samostojne Slovenije (26. junija 1991). Od tedaj pred praznikom dneva državnosti obhajamo slovesno sveto mašo za domovino.

Pred začetkom svete maše je sta zadoneli Zdravljica ter Oda radosti, nadškof Stanislav Zore, ki je predsedoval slovesnemu somaševanju, pa je pozdravil visoke goste: predsednika državnega sveta g. Marka Lotriča, varuha človekovih pravic g. Petra Svetino, člane Vlade Republike Slovenije, sodstva, evropske in državne poslance, ter vse predstavnike verskega, družbenega, političnega, kulturnega in gospodarskega življenja.

Evharistično slavje je bilo zahvala za samostojno in demokratično državo in vse, ki so ustvarjali njene temelje. Slovenski škofje so prosili Božjega blagoslova in razsvetljenja Svetega Duha za tiste, ki vodijo našo državo, in za vse Slovence, da bi bili dejavni in odgovorni državljani. Spomnili so se tudi vseh tistih, ki so za domovino darovali svoje življenje.

Predsednik Slovenske škofovske konference, dr. Andrej Saje, je v pridigi spomnil, da je v današnjem času še posebej »na preizkušnji pojmovanje človeškega življenja in njegovega neodtujljivega dostojanstva.« Vsaka generacija mora po njegovem ovrednotiti pretekle izkušnje, »se odreči egoizmu in samoljubju ter se zavestno odločiti za dobro: za človeka in za kulturo življenja!«

V zvezi s kulturo življenja je opozoril, da predlog »Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja« odpira pot ločevanju med »vrednim« in »nevrednim« življenjem. Opozoril je na veliko nevarnost, »da bi se ob sprejetju takega zakona ostareli, bolni in drugi ranljivi začeli počutiti ›nevredne‹ in ›odveč‹ v družbi.«

Po sveti maši je škof Andrej Saje izročil najvišje odlikovanje Katoliške cerkve v Sloveniji prostovoljki, publicistki in humanitarni delavki Jožici Mariji Ličen za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci. Gospe Jožici Ličen iskreno čestitamo in ji želimo obilo blagoslova pri nadaljnjem delu!

Tiskovni urad SŠK