V Rimu praznovali dve pomembni slovenski obletnici

V petek, 9. junija, je v knjižnici Papeškega inštituta Santa Maria dell’Anima, potekal »Rimski večer slovenske teologije«, ki so ga skupaj organizirali Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu, Papeški slovenski zavod v Rimu (Slovenik), Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani ter Papeška teološka akademija.

Večer se je izkazal za točno to, kar je obljubljal njegov naslov: po uvodnih pozdravih, pri čemer je zbrane v imenu Slovenske škofovske konference nagovoril tudi ljubljanski pomožni škof, dr. Franc Šuštar, je sledil bogat teološki večer, pri čemer je svoja razmišljanja predstavilo deset slovenskih strokovnjakov s področja teologije in sorodnih znanosti.

Najprej so svoja razmišljanja predstavili štirje raziskovalci mlajšega rodu (br. Jan Dominik Bogataj, Benjamin Bevc, Gabriel Kavčič in Blaž Podobnik), sledila pa so predavanja šestih uveljavljenih slovenskih strokovnjakov (Alenka Arko SL, Bogdan Kolar SDB), Anton Stres CM, Miran Špelič OFM, Irena Avsenik Nabergoj ter Jože Krašovec), cel večer pa je bil posvečen dvema obletnicama: 30. obletnici obstoja samostojne Slovenske škofovske konference (19. februar 1993) ter 50. obletnici podelitve naziva »Papeški« zavodu Slovenik (20. junij 1973).

V soboto, 10. junija, se je praznovanje nadaljevalo v Sloveniku, in sicer s sveto mašo, ki jo je ob somaševanju številnih duhovnikov in prisotnosti rimskih Slovencev ter gostov iz domovine, vodil prefekt Dikasterija za duhovnike, kard. Lazarus You Heung-sik, pridigal pa je kard. Franc Rode.

Ob zaključku svete maše je prisotne nagovoril tudi kardinal Lazarus. Ob obletnici Slovenika, kjer se je šolalo okrog 80 slovenskih duhovnikov, je spomnil, da tudi danes obstajajo mnogi »herojski duhovniki«, ki živijo po evangeliju in z veseljem oznanjajo evangelij. To pa velja tudi za vsakega kristjana: »Kristjan je tisti, ki živi Besedo; kdor je ne živi, ne more biti kristjan,« kar še posebej velja za duhovnike. Vsem zbranim je čestital, obljubil svojo molitev, zaključil po slovensko »Hvala Bogú« in s tem uvedel tudi v zahvalno pesem.

Ljubljanski pomožni škof, dr. Franc Šuštar, je na omenjenih slovesnostih zastopal Slovensko škofovsko konferenco. Ob zaključku praznovanja je spomnil, da so se prav v našem skupnem slovenskem domu kalili, študirali in zoreli kasnejši župniki, profesorji na Teološki fakulteti, pa tudi nekaj škofov. Slovenik je torej bistveno povezan s slovenskim narodom, je opozoril škof Šuštar, ter se v imenu slovenskih škofov zahvalil vsem, ki so skozi desetletja skrbeli za Slovenik.

V odgovoru na vprašanje, kako ob jubileju slovenskega rimskega kolegija škofje vidijo prihodnost te pomembne ustanove, je škof Šuštar zagotovil, da se škofje zavedajo odsotnosti slovenskih študentov iz tega zavoda, kar je po njegovem predvsem znamenje pomanjkanja duhovnih poklicev, hkrati pa to nakazuje potrebo, »da se išče nove načine, kako bi Slovenik še naprej služil svojemu namenu.« Ta zavod je vsekakor »čudovit prostor za romarje, ki prihajajo v Rim, je odprta in gostoljubna hiša, slovenski kotiček v svetem mestu. Naj tako še naprej ostane,« je zaključil škof Franc Šuštar.

Tiskovni urad SŠK