V treh mesecih 2.337 beguncev iz Ukrajine prejelo pomoč Karitas v skupni vrednosti 110.243 EUR

8.6.2022 Dobrodelnost, Karitas

Karitas v Sloveniji od prihoda prvega večjega števila beguncev, v začetku marca, skrbi za materialno pomoč in spremljanje beguncev iz Ukrajine, ki so nameščeni v privatnih nastanitvah. Do sedaj je na Karitas pomoč prejelo 2.337 beguncev iz Ukrajine, ki so trenutno v Sloveniji. Najbolj obsežna pomoč je potrebna predvsem v mestnih središčih z okolico v Ljubljani, Celju, Mariboru in Novem mestu. Razdeljena pomoč v skupni vrednosti 110.243 EUR je vsebovala hrano, higienske pripomočke, bone in drug material za urejanje začetnih pogojev ob namestitvi. Sredstva za realizacijo pomoči so prispevali večji donatorji, občine in FIHO. Del pomoči v hrani pa je bil realiziran tudi v sklopu Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. Dodatno pomagamo tudi z oblačili, igračami, šolskimi potrebščinami in drugim potrebnim materialom. V zadnjem mesecu je bilo razdeljenih preko 60 računalnikov za šoloobvezne begunske otroke.

Karitas na lokalni ravni pomaga beguncem tudi pri pridobivanju statusa in državnih pomoči, vključevanju v lokalno skupnost v povezavi z občinami, javnimi ustanovami in drugimi NVO. Young Caritas Slovenije v povezavi s šolami nudi tudi učno pomoč za ukrajinske otroke. Poleg družabnih srečanj in druženja v Ljubljani, v povezavi z Ukrajinskim dobrodelnim centrom “Chervona Kalyna”, ter na Škofijski karitas v Celju in Maribor, Karitas za njih organizira tudi različne delavnice. Učenje slovenščine poteka v Ljubljani, Celju in Mariboru, za dve starostni skupini (predšolski otroci ter osnovnošolski otroci). Do sedaj je bilo izvedenih 44 delavnic učenja jezika slovenščine za otroke. V Ljubljani in Celju potekajo terapevtske ustvarjalne delavnice za otroke (risanje, različno ustvarjanje… ) in za ženske iz Ukrajine (risanje s simboli, različno ustvarjanje, ukrajinsko tradicionalno vezenje…). Delavnice za odrasle so osredotočene predvsem na gradnjo medsebojnega zaupanja, povezovanja in prijaznih odnosov drug z drugim. Poseben pomen je namenjen sprostitvi, igri in ustvarjanju z rokami, kar pomaga pri predelavi travme, ki so jo begunci doživeli ob vojni v Ukrajini.  Izvedli smo 19 ustvarjalnih delavnic.

Največjo stisko beguncem iz Ukrajine predstavlja negotovost zaradi vojne v Ukrajini, ki ji ni videti konca. Njihova skrb je posvečena svojcem, ki so ostali na nevarnih območjih. Majhno število beguncev iz zahodnega dela Ukrajine se je že vrnilo, prihajajo pa novi iz vzhodnih območij. V Sloveniji imajo begunci iz Ukrajine največ težav zaradi zelo dolgih postopkov pri pridobivanju statusa začasne zaščite in državne pomoči. Zelo veliko jih po dveh ali celo treh mesecih še vedno ni prejelo pomoči in nimajo nobene povratne informacije, kdaj bodo njihove vloge rešene. 

Tudi v prihodnje bo Karitas nadaljevala s pomočjo Ukrajinskim beguncem s hrano, higienskimi pripomočki, s šolskimi potrebščinami, pomoči pri urejanju bivanjskih razmer, urejanju dokumentov … Mladi prostovoljci pa bodo nadaljevali z delavnicami učenja slovenščine, delavnicami za otroke, srečanji za matere ter jim omogočili preživeti čim lepše poletne dni v Sloveniji.

Danes pa Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju s Karitas pripravlja za otroke iz Ukrajine lutkovno predstavo Pasavček v prometu. Lutkovna predstava na zanimiv in interaktiven način nagovarja otroke, jih osvešča o varni udeležbi v prometu (nošenje kresničke, rumene rutice, prometna pravila za pešce, uporabljanje varnostnega pasu v vozilu...):

* 8. 6. ob 11.00 - Škofijska karitas Celje, Župnija Sv. Duh, Ob Koprivnici 1, Celje

* 8. 6. ob 15.30 - Nadškofijska Karitas Maribor, Strossmayerjeva 15, Maribor

Slovenska karitas želi še naprej ostati blizu ljudem, ki so se zaradi vojne v Ukrajini zatekli v Slovenijo. Zato nadaljuje z zbiranjem denarnih sredstev na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Ukrajinski begunci, Sklic: SI00 629.  Veseli bomo tudi vseh, ki bi želeli s svojim prostovoljnim delom biti blizu beguncem iz Ukrajine.

Za vse podrobne informacije in morebiten obisk na terenu smo vam na voljo na [email protected], 031 228 726

Peter Tomažič 

generalni tajnik Slovenske  Karitas