V Vatikanu 30. septembra ekumensko molitveno bdenje z naslovom Skupaj – srečanje Božjega ljudstva

30.9.2023 Vatikan Škofovska sinoda
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so v ponedeljek, 23. januarja, predstavili dogodek z naslovom Skupaj – srečanje Božjega ljudstva, ki bo v okviru prihajajoče sinode o sinodalnosti potekal v Rimu od 29. septembra do 1. oktobra 2023.

V soboto zvečer, 30. septembra, bo na Trgu svetega Petra potekalo ekumensko molitveno bdenje, ki ga bo vodila skupnost Taizé. Navzoči bodo papež Frančišek in predstavniki različnih Cerkva.

Ekumensko molitveno bdenje bo potekalo tik pred začetkom 15. rednega generalnega zasedanja škofovske sinode, ki se bo odvijalo 4. do 29. oktobra 2023 na temo »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje in poslanstvo«. Bdenje je papež Frančišek napovedal 15. januarja letos in dejal, da je umeščeno v sinodalni in ekumenski proces: »Pot edinosti kristjanov in pot sinodalnega spreobrnjenja Cerkve sta povezani.«

Kardinal Jean-Claude Hollerich, generalni relator zasedanja škofovske sinode, je na predstavitvi dogodkov spregovoril o sinodalnosti v Cerkvi, ki vodi v novo pomlad, k novemu izhodišču. Pojasnil je, da ne obstajajo neki v naprej pripravljeni načrti, ampak je treba prisluhniti Svetemu Duhu. »Ko je srečanje pristno, se je mogoče učiti človečnosti. Mi svojo krščansko identiteto gradimo v dialogu. Proces medsebojnega spoznavanja nas zbližuje,« je dejal kardinal. Povedal je tudi, da je pri branju poročil posameznih škofovskih konferenc videti veliko edinosti, ki ne odraža tiste raztrganosti, ki jo nekateri želijo pripisati Cerkvi. »Da bi postavili šotor, je potrebna napetost, sicer se bo šotor podrl. Pozitivne napetosti so dobre. Ne želimo negativnih in uničevalnih, a pozitivne napetosti so potrebne,« je pojasnil. Kardinal Hollerich je še dejal: »Nisem zaskrbljen, da so znotraj Cerkve različna mnenja. To je popolnoma normalno. Sinoda po svoji naravi ne ločuje. Treba se je med seboj poslušati, da bi razločevali, kaj Bog želi za svoje ljudstvo. Zaupam torej, da lahko skupaj dobro napredujemo.«

Pri organizaciji molitvenega bdenja in srečanja »Skupaj« poleg skupnosti Taizé sodelujejo tudi rimska škofija, generalno tajništvo sinode, Dikasterij za pospeševanje edinosti kristjanov, Dikasterij za laike, družino in življenje ter vrsta cerkvenih in ekumenskih združenj. Srečanje želi v okviru sinodalnega procesa katoliške Cerkve biti izraz želje, da bi rasli v vidni edinosti kristjanov, ki so na poti. Namenjeno je zlasti mladim, starim od 18 do 35 let, iz različnih držav in krščanskih tradicij. Gostile jih bodo župnije in skupnosti v Rimu. Za mlade katoličane bo to tudi dogodek, ki naj bi se odvijal v povezavi s svetovnim dnevom mladih v Lizboni.

Prior skupnosti Taizé br. Alois je na tiskovni konferenci povedal, da je že oktobra 2021 predlagal srečanje, ki bi naj bilo »praznovanje edinosti, ki je resnično v Kristusu, čeprav še ni popolno«. »Tudi ko teološka vprašanja ostajajo nerešena, smo združeni in to je treba pokazati. Na ta način odkrijemo, da lahko postanemo delavci za mir. Izraziti edinost prek duhovnega ekumenizma pomeni prositi za mir na svetu,« je dejal Alois, ki je prav tako poudaril pomen skupnega krsta, ki nas med seboj povezuje: »V ozračju družbene polarizacije želimo v središče postaviti molitev v Kristusu, ki je naša edinost.« Dodal je, da obstaja veliko mladih, ki iščejo duhovno pot in še vedno ne najdejo prave smeri. Tudi nanje je treba pomisliti in se jim posvetiti, ne samo tistim, ki so že našli vero in jo živijo.

Anglikanski nadškof Ian Ernst, ki je tudi direktor Anglikanskega centra v Rimu, je poudaril, da »moramo biti posredniki globokih zahtev Božjega ljudstva, poslušati tiste, ki jih, običajno nihče ne posluša. Sinoda mora pospeševati vključevanje in ne samo razpravljati o strukturah, temveč v njihovo središče postaviti odnose.« Ekumensko molitveno bdenje bo zato po njegovem prepričanju neke vrste »test«, da bi preverili, kako skupaj molimo drug za drugega in si med seboj pomagamo v težavah. »Med seboj deliti Božjo besedo ni nekaj abstraktnega, ampak krepi konkretno življenje,« je še dodal.

Da ima sinoda »performativen značaj, ki nas lahko spremeni«, pa je zatrdil protestantski pastor Christian Krieger, sicer predsednik Konference evropskih Cerkva in Francoske protestantske zveze. Med govorniki je bil tudi Khajag Barsamian, predstavnik Armenske apostolske Cerkve pri Svetem sedežu, ki je izpostavil ponižnost in iskrenost. »Ponižnost ni neka oblika šibkosti. Edinost se uresniči takrat, ko ni nikogar, ki bi bil nad drugim.«

Vir: Vatican News - slovenska redakcija