V Vatikanu so predstavil papeževo potovanje v Sarajevo

28.5.2015 Papež Frančišek

P. Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Svetega sedeža, je danes na tiskovnem uradu predstavil papeževo naslednje apostolsko potovanje. To bo enodnevni obisk Sarajeva v Bosni in Hercegovini, kamor se bo sveti oče odpravil v soboto, 6. junija. Šlo bo za osmo mednarodno potovanje papeža Frančiška, Bosna in Hercegovina pa bo tako postala enajsta država na svetu, ki bo sprejela svetega očeta pod geslom: Mir z vami. V središču obiska bodo namreč mir, sprava in medverski dialog, kot je med briefingom zatrdil p. Lombardi.

Lombardi: Poudarek bo na spravi

V Bosni in Hercegovini sobivajo tri glavne verske skupnosti: 40 odstotkov je muslimanov, 31 odstotkov pravoslavnih in 15 odstotkov katoličanov. Po Lombardijevih besedah bo osrednje sporočilo papeža Frančiška namenjeno izgradnji sprave, kar je pomembno za prihodnost dežele, ki je preživela dolgo let v vojni in kjer je danes gospodarska situacija težka. Bistvenega pomena bo torej medversko srečanje, ki bo potekalo v popoldanskem času. Papeža Frančiška bosta v Sarajevu spremljala kardinal Jean Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, in kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za edinost med kristjani.

Program obiska

Sicer pa, kot je znano, bo sveti oče v Sarajevo prispel ob 9. uri. Sledil bo uradni sprejem na trgu pred predsedniško palačo, zatem pa srečanje s tremi člani predsedstva. Ob 10.10 se bo začelo srečanje s predstavniki oblasti. Ob 11. uri bo papež na stadionu Koševo daroval sveto mašo. Na apostolski nunciaturi bo potekalo kosilo in srečanje s škofi Bosne in Hercegovine. Popoldne je na programu srečanje z duhovniki, redovniki in redovnicami ter semeniščniki, sledilo pa mu bo še ekumensko in medversko srečanje. Tik pred povratkom v Vatikan, se bo sveti oče srečal še z mladimi.

Vir: Radio Vatikan.