V Vatikanu so predstavili 3. svetovni kongres cerkvenih gibanj in novih skupnosti

14.11.2014 Vatikan Gibanje, Papež Frančišek, Laik

Veselje evangelija: misijonarsko veselje se glasi tema tretjega Svetovnega kongresa cerkvenih gibanj in novih skupnosti. Potekal bo od 20. do 22 novembra v Rimu, organizira pa ga Papeški svet za laike. Dogodek so na tiskovni konferenci, ki je potekala 14. novembra na tiskovnem uradu Svetega sedeža, predstavili kardinal Stanislaw Rylko, predsednik Papeškega sveta za laike, msgr. Josef Clemens, tajnik dikasterija, predsednika Gibanja fokolarov Maria Voce in Jean-Luc Moens, odgovoren za mednarodne odnose pri Skupnosti Emanuel.

Kardinal Stanislaw Rylko je tretji Svetovni kongres cerkvenih gibanj in novih skupnosti opredelil kot »pomemben cerkveni dogodek«. Pri njegovi organizaciji so sodelovala sama gibanja in od vsega začetka pokazala veliko zanimanje in pripravljenost za sodelovanje. Kongresa se bo udeležilo približno tristo oseb: ustanoviteljev, voditeljev in delegatov, ki bodo tako zastopali okoli sto cerkvenih gibanj in novih skupnosti, navzočih na mednarodni ravni. Dejansko število gibanj je seveda veliko večje, je dodal kardinal in spomnil na tista, ki delujejo na škofijski in narodni ravni.

Po kardinalovih besedah je novost kongresa to, da je osrednje srečanje s papežem Frančiškom že potekalo, in sicer na binkošti 2013. Razprave bodo potekale pod vodstvom apostolske spodbude Veselje evangelija, kot to jasno kaže tudi izbrana tema Veselje evangelija: misijonarsko veselje. »Cerkvena gibanja in nove skupnosti se še posebej čutijo nagovorjeni ob povabilu svetega očeta, naj smo pravi protagonisti nove faze evangelizacijskega poslanstva Cerkve, zaznamovanega z veseljem,« je zatrdil kardinal Rylko.

Sicer pa je predsednik Papeškega sveta za laike še povedal, da »razcvet cerkvenih gibanj in novih skupnosti, kar je eden od najdragocenejših sadov drugega vatikanskega koncila, še naprej zbuja veliko zanimanje in neredko živo osuplost v kontekstu postmoderne kulture, zaznamovane s sekularizmom«. Mnogi se namreč sprašujejo, kako to, da je v svetu, ki tako radikalno zavrača Boga, mogoče najti mnogo moških in žensk, odraslih in mladih, ki odkrivajo veselje in lepoto krščanstva in z velikim navdušenjem sprejemajo Kristusa in njegov evangelij kot varen kompas svojega življenja. Kardinal Rylko je dejal, da sta raznolikost in bogastvo novih karizem, ki jih Cerkvi današnjega časa podarja Sveti Duh, zares velika. Iz njih nastajajo številna cerkvena gibanja in nove skupnosti, ki ponujajo pedagoške poti za krščansko uvajanje, ki so izredno učinkovite, zmožne spremeniti življenje oseb in prebuditi izjemen evangelizacijski zagon. Prav tako presenetita njihova misijonarska domišljija, zmožnost najti vedno nove načine in poti za pričevanje in oznanjevanje evangelija.

Več o samem kongresu je na tiskovni konferenci povedal tajnik Papeškega sveta za laike, msgr. Josef Clemens. Tridnevno srečanje želi v ospredje postaviti »temelj, različne razsežnosti in nekatere vidike misijonarskega zavzemanja«. Govorniki prihajajo iz različnih vrst: laičnih in cerkvenih ter iz različnih koncev sveta. Veliko prostora bo namenjenega tudi vprašanjem in razpravam s strani poslušalcev. Kongres namreč želi potekati v duhu srečevanja, pogovora in medsebojnega poslušanja. Prvi dan bo namenjen izvoru evangelizacije, med govorniki pa bosta pridigar papeške hiše p. Raniero Cantalamessa in kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za škofe. Drugi dan bo beseda tekla o ovirah, s katerimi se srečujemo na področju evangelizacije, zadnji dan kongresa pa bo namenjen vlogi ženske, marijanskemu stilu in ženskemu geniju evangelizacije. Zadnji med govorniki bo kardinal Peter Turkson, predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir. Seveda se bodo udeleženci kongresa srečali tudi s papežem Frančiškom na posebni avdienci. Pričakujejo, da jim bo sveti oče dal smernice za naprej in cerkvena gibanja in nove skupnosti opogumil pri izpolnjevanju njihovega misijonarskega poslanstva.

 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.