Vabilo na okroglo mizo in k ogledu dokumentarnega filma »Igra pred obzidjem Evrope«

18.5.2021 Ljubljana Dobrodelnost, Karitas, Migracije

Slovenska karitas vas skupaj z Radiotelevizija Slovenija vabi na virtualno okroglo mizo na kateri bomo spregovorili o izzivih s katerimi se soočajo migranti predvsem na Balkanski migrantski poti, o tem kako se velikokrat znajdejo v nečloveških razmerah, brez dostopa do osnovnih dobrin in v nevarnosti za življenje. Okrogla miza bo potekala v torek, 18.5.2021, od 11:00 do 12:30 ure. Neposreden prenos dogodka si boste lahko ogledali na spletni strani www.rtvslo.si.

Skozi prizmo človekovih pravic in ohranjanja dostojanstva vsakega človeka bomo pogledali na možne rešitve tega problema, predvsem na ravni EU. Hkrati pa bomo tudi širše spregovorili o problematiki, od vzrokov za migracije, ki silijo ljudi da odidejo na dolgo in tvegano pot, do prispevka migrantov k razvoju držav, kamor se priselijo in pomenu ter nujnosti sprejemanja migrantov v našo demagrafsko izčrpano družbo.

Spodbudo za dogodek smo črpali iz življenjskih zgodb migrantov, ki so v Bosni in Hercegovini že več mesecev, leto ali dlje in tam živijo v človeka nedostojnih razmerah, brez dostojnega bivališča, hrane, higienskih razmer, otroci (pogosto) brez šolanja … Ob mnogih neuspelih poskusih, da bi prestopili vrata EU, so na poti včasih oropani vsega, predvsem pa dostojanstva in izčrpavajo svoje življenjske moči in potencial.

Nekaj njihovih zgodb je v BiH in na Hrvaškem ujela v objektiv Vanja Kovač, novinarka RTV SLO.  Iz njih je nastal 54-minutnem dokumentarni filmu »IGRA PRED OBZIDJEM EVROPE«, ki bo na sporedu v torek 18.5.2021 ob 20.55 uri na prvem programu TV SLO. Vljudno VABLJENI K OGLEDU, da prisluhnemo njihovim zgodbam. Vsak ima svojo. Tako jih bomo lahko bolje razumeli in jih lažje sprejemali v svojo okolico. Spodbuja nas tudi papež Frančišek: »Zaprtost ni rešitev. Edina pot rešitve je pot solidarnosti. Solidarnost z migrantom, solidarnost s tujcem…«

Ob tem tudi Slovenska karitas vabi k večji solidarnosti z migranti, ki živijo v nedostojnih pogojih v Bosni in Hercegovini, katerim pomagamo v sodelovanju s Caritas BiH, ki jim nudi pakete s hrano, oblekami, higienskimi pripomočki in psihosocialno pomoč. Darove zbiramo na TRR:  Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Migranti BIH, Sklic: SI00 625. HVALA!

Okrogla miza in priprava dokumentarnega filma sta del projekta z naslovom »Igra«, ki je podprt s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021. Več o projektu na tej strani.

Na okrogli mizi, ki jo bodo bo povezoval Alen Salihović,  novinar Radia Ognjišče, bodo sodelovali:

  • g. Klemen Grošelj, poslanec Evropskega parlamenta,
  • ga. Vanja Kovač, novinarka RTV SLO, avtorica filma »Igra pred obzidjem Evrope«,
  • g. Karel Bolčina, župnik v Štandrežu pri Gorici v Italiji, dejaven v pomoči migrantom,
  • g. Blaž Kovač, Amnesty International Slovenija,
  • Jana Lampe, vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas.

Preko video sporočil bodo sodelovali: 

  • g. Peter Svetina, Varuh človekovih pravic,
  • ga. Dijana Muzička, koordinatorica pomoči  migrantom, Caritas Bosne in Hercegovine,
  • migrant iz Afganistana, ki poskuša prestopiti prag EU.

Lepo povabljeni!                                                   

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas