Vabljeni k poslušanju oddaje Radia Ognjišče na temo sprememb Zakona o verski svobodi

19.10.2023 Ljubljana Civilna družba, SŠK, Zakonodaja
© Radio Ognjišče © Radio Ognjišče

Pretekli teden je začel veljati predlog sprememb Zakona o verski svobodi, ki ga je Državni zbor sprejel 20. septembra. Ta prinaša dve večji spremembi. Ena od njiju se nanaša na državno kritje prispevkov za socialno, zdravstveno in pokojninsko varnost.

Z zakonom je vlada oz. ministrstvo za kulturo kot predlagatelj ukinilo uredbo vlade, sprejeto maja lani, ki je določala 100-odstotno plačilo prispevkov za socialno varnost za verske uslužbence. Ta delež je po novem znižan in je 60-odstoten.

Vlada je z ukinitvijo iste Uredbe verskim skupnostim tudi ukinila status splošno koristnih organizacij. Za komentar o tem, za pojasnila o posledicah tovrstnih ukrepov na delovanje verskih skupnosti in pogled na trenuten položaj v državi, so na Radiu Ognjišče v oddajo »Pogovor o« povabili predstavnike treh večjih verskih skupnosti in vlade.

Sogovorniki so bili tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference dr. Gabriel Kavčič, nekdanji škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi mag. Geza Filo, vodja urada muftija Islamske skupnosti v Sloveniji Haris Muratagić, nekdanji državni sekretar na Ministrstvu za kulturo in nekdanji direktor Urada za verske skupnosti Silvester Gabršček ter državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan.

Tiskovni predstavnik SŠK, dr. Gabriel Kavčič, je vse svojih odgovorih na vprašanja voditeljice oddaje, Petre Stopar, poudaril predvsem dejstvo, da je ukinjena uredba bila po svoje bolj pravična, saj je razlikovala med verskimi skupnostmi, ki so poleg verske dejavnosti dejavne tudi na socialnem, vzgojnem, kulturnem in karitativnem nivoju. Na kratko je pojasnil primerjalne pravne ureditve v drugih državah ter zavrnil navedbe, da so bile sprejete spremembe predhodno dogovorjene v dialogu z vladajočimi. Pokomentiral je tudi možnost ustavne pritožbe ter naštel bodoče izzive, ki jih bodo Katoliška cerkev in verske skupnosti morale reševati v prihodnje. Na koncu oddaje so se udeleženci dotaknili tudi tragičnega dogajanja na Bližnjem vzhodu.

Vabljeni k poslušanju, posnetek je dosegljiv v Avdio-arhivu Radia Ognjišče.