Vatikan: Predstavili prvi mednarodni dan boja proti trgovini z ljudmi

8.2.2015 Katoliška Cerkev Sveti sedež, Tujina
Vir: splet Vir: splet

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so v torek, 3. februarja, predstavili prvi mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Potekal bo v nedeljo, 8. februarja, na temo Prižgi luč proti trgovini z ljudmi. Namenjen bo molitvi za vse žrtve in ozaveščanju o tem pojavu, vedno bolj navzočem na globalni ravni. Gre za pobudo, ki sta jo predlagali mednarodni zvezi vrhovnih predstojnikov moških in ženskih redovnih skupnosti, odvija pa se pod okriljem Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih ter Papeškega sveta za pravičnost in mir.

 

Kardinal Turkson: ozaveščanje, molitev, solidarnost, dejanja

Iniciativo so predstavili odgovorni za omenjene dikasterije, med njimi tudi kardinal Peter Appiah Turkson, predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir. Spomnil je na besede papeža Frančiška v poslanici za letošnji svetovni dan miru. Zapisal je, da je mednarodna skupnost sprejela vrsto sporazumov, namenjenih zaustavitvi vseh oblik suženjstva, ter sprožila različne strategije za boj proti temu pojavu. Pa vendar je danes na milijone ljudi – otrok, žensk in moških vseh starosti – prikrajšanih za svobodo in prisiljenih živeti v razmerah, ki so primerljive s suženjstvom. Sveti oče izpostavlja, da se soočamo s svetovnim pojavom, ki presega kompetence vsake skupnosti ali države. Da bi ga odstranili, je potrebna dejavnost, ki bo primerljiva z veličino pojava samega.

Kardinal Turkson je zatrdil, da je mednarodni dan boja proti trgovini z ljudmi spodbujanje ozaveščenosti in molitve na svetovni ravni. Naša ozaveščenost se mora razširiti in prodreti do globin tega zla: od ozaveščenosti do molitve, od molitve do solidarnosti, od solidarnosti do dejanj, dokler suženjstvo in trgovina ne bosta več obstajala.

 

S. Gabriella Bottani: Sv. Bakhita, sestra na poti v svobodo

Na tiskovni konferenci je govorila tudi s. Gabriella Bottani, koordinatorga mednarodne mreže Talitha kum. Ta povezuje skupnosti posvečenega življenja, ki se borijo proti trgovini z ljudmi. Bottanijeva je pojasnila, da mednarodni dan ni neka novost. Na tem področju že dolgo delujejo številne cerkvene in laične organizacije, med katerimi je veliko redovnih skupnosti. Kar nekaj je tudi podobnih mednarodnih dni. Na vprašanje, zakaj še eden tak dan, je s. Bottani odgovorila, da je 8. februar praznik sv. Bakhite, ki je bila sužnja in je v svojem življenju prehodila pot od suženjstva k svobodi. Sv. Bakhita je tako prijateljica in sestra na poti svobode in upanja. Njen zgled osvetljuje številne druge zgodbe oseb, ki so tako kot ona preživele to dramatično izkušnjo in so postale na nek drug način upanje in luč za tiste, ki se še vedno nahajajo v velikem trpljenju in strahu.

Kot molitvene namene in teme za premislek ob tem dnevu, je s. Bottani med drugim navedla naslednje: bolje videti pot, ki jo je treba prehoditi skupaj; ponovno dati upanje žrtvam trgovine, da bodo odkrile, kako niso same; spremeniti misli in srce, zlomiti skorjo površinskosti in ravnodušnosti, ki nam preprečuje, da bi v drugem prepoznali brata in sestro; okrepiti moč za skupno delovanje; podpirati zavzemanje za svobodo in dostojanstvo osebe; živeti mistiko in preroštvo Božjega delovanja v zgodovini.

 

Vir: Radio Vatikan.