Velikonočna poslanica škofa Andreja Sajeta

8.4.2023 Novo mesto Škofija Novo mesto, Velika noč

Dragi bratje in sestre!

Kot vsako leto spet obhajamo velikonočne praznike. Vsebina praznovanja je ista, živimo pa v novih, spremenjenih razmerah, zato je vsaka velika noč doživeta na novo. Gospodovo vstajenje je temelj naše vere na katerem temelji krščansko upanje. To je, da bomo po smrti tudi mi prestopili v novo obliko življenja v Bogu.

Vsakokratno praznovanje velike noči je priložnost, da po zgledu učencev na poti v Emavs tudi mi prepoznavamo na kakšen način nas Gospod spremlja letos in kaj je njegovo sporočilo za nas. Poglobimo vero vanj, ki je vstal in živi. Izkoristimo te dni za udeležbo pri velikonočnih obredih, za srečanje v domačih družinah ter za obisk sorodnikov in prijateljev.  

Gospod življenja je bil mrtev, a je oživel in smrt premagal. Ta resničnost zaznamuje življenja vseh, ki sprejmejo Njegovo oznanilo in verujejo vanj. V veri smo tudi povabljeni k sodelovanju pri udejanjenju Božjega načrta za odrešenja sveta, s tem, da se na osnovi Svetega pisma trudimo za pravičnost in resnico, da smo usmiljeni, da odpuščamo in ljubimo drug drugega.

Vsem, tudi sestrskim krščanskim Cerkvam, evangeličanom in pravoslavnim, želim blagoslovljeno veliko noč!  Še posebej se spominjam bolnih, ostarelih ter nemočnih.

Gospod je vstal in živi, živeli bomo tudi mi! Aleluja.

 

Msgr. dr. Andrej Saje,
novomeški škof