Velikonočno voščilo nadškofa Alojzija Cvikla

12.4.2020 Maribor Velika noč, Škofija Maribor

Dragi bratje in sestre, dragi dobri ljudje, prisrčno vas pozdravljam!

On, ki nas ozdravlja in tolaži, je nekdo, ki živi. Je vstali Kristus, poln nadnaravne moči, oblečen v neskončno luč. Zato je Pavel zapisal:«če pa Kristus ni bil obujen, je prazna naša vera (1 Kor 15,17).

Toda On živi, potem je lahko vsak trenutek navzoč v tvojem življenju, navzoč zato, da ga napolni z lučjo. Tako ne bo nikoli več osamljenosti, niti zapuščenosti.

Papež Frančišek, Posinodalna apostolska spodbuda »Kristus živi«, št.124-125

Vstali Gospod živi in ostaja z nami ter nas ne zapušča, ne zapušča nikogar, še posebej ne tistih, ki so v preizkušnjah, v bolečini, ali v žalovanju. 

Velika noč pomeni spoznati in v veri doživeti bližino vstalega Gospoda, Njega, ki je sredi med nami: ki je sredi med nami v naših v družinah ali v katerikoli skupnosti. Zato sredi konkretnega življenja, ki ga živimo, lahko iščimo sledi vstalega Gospoda! V zgodovini Cerkve ni manjkalo pričevalcev Vstalega. Tudi mi imejmo odprte oči in srce, da bomo našli te sledi sredi preizkušenj, da bomo prepoznavali pričevalce Jezusovega vstajenja, predvsem pa mi sami bodimo prinašalci tega velikonočnega upanja.

Letošnjo veliko noč bomo obhajali na poseben način, toda z istim sporočilom: »Gospod je premagal smrt in živi!«

Velikonočno sporočilo je torej sporočilo upanja, da bo na koncu zmagala ljubezen, da bo na koncu zmago slavilo življenje.

Želim vam, da tudi v teh posebnih razmerah, doživite upanje, kajti če boste doživeli upanje, potem bodo tudi letošnji velikonočni prazniki lahko lepi in doživeti!

Naj vaše srce napolni upanje, da je Tisti, ki je umrl na križu vstal in živi!

 

Msgr. Alojzij Cvikl DJ,
mariborski nadškof metropolit