Video sporočilo papeža Frančiška za svetovni dan mladih

Foto - CTV Foto - CTV

V torek, 21. marca 2017, je izšla poslanica papeža Frančiška za letošnji 32. svetovni dan mladih. Potekal bo na škofijski ravni na cvetno nedeljo, 9. aprila, na temo  Velike reči mi je storil Mogočni (Lk 1,49). Poslanico tokrat spremlja še papeževo video sporočilo, v katerem se sveti oče dotakne tem, o katerih govori že v poslanici. Mlade po vsem svetu vabi, naj se podajo na pot duhovne priprave, ki vodi k praznovanju mednarodnega svetovnega dne mladih v Panami, od 22. do 27. junija 2019.


»Dragi mladi,
z živim spominom na naše srečanje na svetovnem dnevu mladih 2016 v Krakovu, smo se podali na pot proti naslednjemu cilju, ki bo, če bo Bog dal, v Panami leta 2019. Zame so zelo pomembni ti trenutki srečanja in dialoga z vami. In želel sem, da se ta pot opravi usklajeno s pripravami na prihodnjo škofovsko sinodo, ki je namenjena vam mladim.
Na tej poti nas spremlja naša Mati, Devica Marija, in nas spodbuja s svojo vero, isto vero, ki jo izrazi v svoji hvalnici. Marija pravi: Velike reči mi je storil Mogočni (Lk 1,49). Ona se zna zahvaliti Bogu, ki se je ozrl na njeno majhnost, in prizna velike stvari, ki jih On uresničuje v njenem življenju. Poda se na pot, da bi se srečala s svojo sorodnico Elizabeto, starejšo in potrebno njene pomoči. Ne ostane zaprta v hiši, ker ni neka mladostnica-kavč, ki išče udobnost in varnost, da je ne bi nihče nadlegoval. Žene jo vera, kajti vera je središče celotne zgodbe o naši Materi.
Dragi mladi, tudi Bog vas gleda in vas kliče, in ko to počne, vidi vso ljubezen, ki ste jo zmožni dati. Kakor mladostnica iz Nazareta, lahko izboljšate svet ter tako pustite odtis, ki zaznamuje zgodovino, našo in mnogih drugih. Cerkev in družba vas potrebujeta. Z vašim pristopom, s pogumom, ki ga imate, z vašimi sanjami in ideali, padajo zidovi negibnosti in se odpirajo poti, ki nas vodijo v boljši, pravičnejši, manj krut in bolj človeški svet.
Med to potjo vas opogumljam, da gojite odnos domačnosti in prijateljstva s sveto Devico. Je naša Mati. Govorite ji kakor Materi. Z Njo se zahvaljujte za dragoceni dar vere, ki ste ga prejeli od svojih prednikov, in ji izročite vse svoje življenje. Kakor dobra Mati vas posluša, vas objema, vas ima rada, hodi z vami. Zagotavljam vam, da če boste tako delali, ne boste obžalovali.
Prijetno romanje proti svetovnemu dnevu mladih 2019.
Naj vas Bog blagoslovi.«


Papež v poslanici mlade spodbuja h kreativni zvestobi

Na svetovni dan mladih v Krakovu papež spomni tudi na začetku poslanice. »Živeli smo močno izkušnjo bratstva in veselja in svetu smo dali znamenje upanja. Različne zastave in jeziki niso bili razlog za spor in delitev, ampak priložnost, da smo odprli vrata srca, gradili mostove,« zapiše Frančišek. Pomembno se mu zdi, da mladi lahko hodijo po poti ne samo s spominjanjem preteklosti, temveč tudi s pogumom v sedanjosti in upanjem za prihodnost. Vse te drže so bile žive v mladem dekletu iz Nazareta in jih tudi jasno izražajo izbrane teme za naslednje svetovne dneve mladih.

V nadaljevanju poslanice sveti oče premišljuje o Mariji. Kakor v video sporočilu, tudi tukaj poudari, da naš svet ne potrebuje mladih, ki so kakor kavči. »Marija ni nek tip človeka, ki za dobro počutje potrebuje dober kavč, kjer bi se počutila udobno in varno. Ni dekle-kavč! Če njena ostarela sorodnica potrebuje pomoč, se ne obira in se takoj poda na pot.«

Marijin Magnifikat je »revolucionarna molitev«, zapiše Frančišek. Je pesem mladega dekleta, ki je polno vere in se zaveda svojih omejitev, a zaupa v božje usmiljenje. »Ko se Bog dotakne srca mladega fanta, mladega dekleta, ta dva postaneta zmožna zares veličastnih dejanj. Velike reči, ki jih je Mogočni storil v Marijinem življenju, nam govorijo tudi o našem potovanju skozi življenje, ki pa ni neko klatenje brez smisla, temveč romanje, ki lahko kljub svojim negotovostim in trpljenju v Bogu najde svojo izpolnitev.«

Frančišek med drugim govori o tem, da biti mlad ne pomeni biti oddvojen od preteklosti, obširno pa tudi pojasni, kaj pomeni »ostati povezani« in slediti Marijinemu zgledu. Ob koncu še izpostavi pomembno vlogo »kreativne zvestobe«. Znati spominjati se preteklosti ne pomeni biti nostalgični in ostati prilepljeni na neko zgodovinsko obdobje, ampak pomeni znati prepoznati svoje korenine, da bi se lahko vedno vračali k bistvenemu in se z kreativno zvestobo usmerili v izgrajevanje novih časov. Ničemur namreč ne koristi in prej predstavlja nevarnost, če se ohranja spomin, ki paralizira in zaradi katerega se iste stvari delajo na vedno isti način. »Dar z neba je, da lahko vidimo, kako se mnogi, s svojimi vprašanji in sanjami, zoperstavljate tistim, ki pravijo, da stvari ne morejo biti drugačne.«

Vir: Radio Vatikan.