Videokonferenca o migrantski problematiki

19.4.2021 Katoliška cerkev

V organizaciji sekcije za migrante komisije za Pastoralno socialno skrb Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), je 19. aprila 2021 potekala videokonferenca, ki se je udeležilo 33 članov oz. delegatov 25 evropskih škofovskih konferenc ter skupina študentov Papeške univerze Urbaniane, katerih študij je usmerjen v migrantsko problematiko. Slovensko škofovsko konferenco je zastopal njen tiskovni predstavnik dr. Tadej Jakopič.

Navzoče je pozdravil predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) kardinal Angelo Bagnasco, predsednik komisije nadškof msgr. Giampaolo Crepaldi ter tajnik CCEE Martin Michaliček.

Prvi predavatelj je bil g. Fabio Baggio, podtajnik sekcije za migrante in begunce, Dikasterija za pospeševanje celostnega človeškega razvoja. Spregovoril je o dosedanjih pobudah Svetega sedeža, s posebnim poudarkom na pastoralni skrbi migrantov in beguncev. Predstavil je tudi pastoralne smernice v pripravi na naslednji Svetovni dan beguncev in migrantov.  

Jezuitski pater Stanko Perica, regionalni direktor Jezuitske službe za begunce, je v drugem predavanju predstavil t.i. »balkansko migrantsko pot« z vsemi težavami, ovirami in pomankljivostmi. Ob tem je predstavil  konkretno delovanje in pomoč Jezuitske službe za begunce, predavanje pa zaključil s kratkim video posnetkom o  medverskem sodelovanju pri srečevanju z begunci oz. migranti.

Tretje predavanje je imel izvršni direktor Karitasa v Iraku g. Nabil Nissan, ki je osvetlil vlogo krščanskih skupnosti pri prizadevanjih za skupno sodelovanje z drugimi verskimi skupnostmi v Iraku. Nedavni papežev obisk je vse Iračane izredno navdušil in tako so že v teku novi konkretni projekti sodelovanja za obnovo države.

Po zaključenih predavanjih so sledila vprašanja in diskusija, kar je dodatno prispevalo k razjasnitvnam in boljšemu razumevanju. Spregovoril je še kardinal Anders Aborelius, vodja sekcije za migrante, Komisije za socialno pastoralo pri CCEE, ki je povzel glavna prizadevanja v migrantski oz. begunski problematiki. Z molitvijo in zahvalo pri udeležbi je zaključil video konferenco kardinal Angelo Bagnasco, predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Več o konferenci TUKAJ

Tiskovni urad SŠK