Voščilo papeža Frančiška nunciju Juliuszu Januszu ob njegovi zlati maši

Častitljivemu bratu
JULIUSZU JANUSZU
naslovnemu nadškofu kaorlskemu
apostolskemu nunciju v Sloveniji,
s službo apostolskega delegata na Kosovem.

Slovesni praznik svetega Jožefa, ženina blažene Device Marije, te bo, častitljivi brat, letos napolnjeval s posebnim veseljem, ker boš prav ta dan s hvaležnim srcem obhajal zlati jubilej svojega duhovniškega posvečenja in boš hvalil vsemogočnega Boga, darovalca vseh dobrot, katerega voljo si prizadevaš marljivo izpolnjevati.

Ob tej priložnosti ti radi pošiljamo to pismo, da bi obogatili tvoje veselje in dokazali svoje duhovno prijateljstvo s teboj ter skupno zapeli hvalnico Bogu. Ko se oziramo na tvojo življenjsko pot, spoznavamo tvojo ljubezen v služenju Cerkvi in gorečnost v različnih dodeljenih službah, ki jih vestno opravljaš v življenju.

Nedvomno si veliko prejel od našega odličnega predhodnika svetega Janeza Pavla II., ki te je kot krakovski nadškof metropolit tistega prazničnega dne leta 1967 posvetil v duhovnika v znameniti stolnici in ti zaupal prve službe. Kot mlad duhovnik si se odlikoval s pastoralno vnemo in vernikom goreče oznanjal evangelij, jim podeljeval zakramente in prinašal veliko krščansko upanje.

Leta 1973 si začel novo obdobje svojega življenja in delovanja. Opravljal si nadvse koristno delo na raznih papeških poslaništvih v Aziji, Evropi in Južni Ameriki. Očitno si dokazal ljubezen do Cerkve, odprtost duha, pravilno razlaganje dogodkov in izredno nadarjenost v učenju in govorjenju tujih jezikov.

Ko je sveti Janez Pavel II. videl te in druge tvoje človeške, krščanske in duhovniške darove, te je 25. marca 1995 povzdignil v škofovsko dostojanstvo in te okrasil z naslovom kaorlske Cerkve. Vestno si opravljal zaupane ti službe apostolskega nuncija v Ruandi in nato v Mozambiku. Nisi samo marljivo izpolnjeval vsakodnevnih dolžnosti, ampak si se odlikoval tudi v skrbni velikodušnosti v blagor sirot, ubogih in zapuščenih, ki so pretrpeli veliko hudega zaradi vojn in naravnih nesreč. Potem ko si hvalevredno deloval na Madžarskem in zdaj v Sloveniji zavzeto opravljaš naloge Apostolskega sedeža, skrbiš za duhovni napredek vseh ljudi dobre volje, pomagaš cerkvenim občestvom ter učinkovito sodeluješ s pastirji in krščanskimi laiki teh dežel.

Po priprošnji blažene Device Marije ti zdaj želimo Božje darove in ti voščimo vse najboljše, ko se spominjamo tvoje mnogovrstne in goreče delavnosti. Zato naj te spremlja naš blagoslov, ki ga ljubeče podeljujemo tebi in ga posreduj vsem svojim. Z veseljem bomo mislili nate tistega srečnega dne meseca marca, ko boš z vsemi, ki jih imaš rad, vesel obhajal začetke svojega duhovništva. Vas vse pa prosimo za molitve, da bomo mogli po Božji volji kar najrodovitneje izpolnjevati zelo težko petrinsko službo.

Iz vatikanske palače, 6. februarja 2017, v četrtem letu našega papeževanja.

Frančišek