Zapis postulatorja krškega škofa Božjega služabnika dr. Antona Mahniča ob začetku postopka za beatifikacijo

8.10.2012 Krk, Hrvaška Škofija Koper
Škof Anton Mahnič Škof Anton Mahnič

V ponedeljek, 8. oktobra 2012, je v zagrebški katedrali potekala slovesna sveta maša, ki jo je vodil krški škof msgr. Valter Župan, v občestvu z duhovniki, Križarsko organizacijo in lepim številom vernikov. Ob tej priložnosti so obeležili 55. obletnico smrti Božje služabnice, Marice Stanković, aktivne članice Hrvaškega katoliškega gibanja in Katoliške akcije, ustanoviteljice svetnega inštituta Sodelavci Kristusa Kralja, za katero tudi poteka postopek beatifikacije. Dr. Anton Mahnič je bil ustanovitelj in gonilna sila Katoliške akcije in katoliškega gibanja v Sloveniji in na Hrvaškem.

Na koncu svete maše je škof Župan objavil veselo novico za vse vernike Cerkve na Hrvaškem, zlasti za vernike naše krške škofije. »Danes sem preko Apostolske nunciature v Zagrebu prejel pismo Kongregacije za zadeve svetnikov iz Rima, v katerem piše, da se krškemu škof dovoli, da prične in vodi postopek beatifikacije in kanonizacije našega velika škofa Antona Mahniča« je sporočil škof Župan, verniki ob teh besedah spontano zaploskali in zapeli Tebe Bog hvalimo. Novica se je hitro razširila v hrvaških katoliških in svetnih medijih, kakor tudi v medijih v Sloveniji, na poseben način v Mahničevi rojstni koprski škofiji.

Želja, da bi se začel škofijski postopek za beatifikacijo škofa dr. Antona Mahniča, ni bila le želja novejšega datuma. Realizacija po predhodnih fazah postopka se je pričela že v sredini meseca junija letos. Glede nato, da je škof Mahnič umrl (1920. leta ) v Zagrebu, bi moral postopek potekati v škofiji, v kateri je umrl (Sanctorum Mater art. 21). Zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić je dal soglasje, da postopek poteka v Škofiji Krk, kjer od leta 2002 počiva telo blagopokojnega škofa. Uradno je bilo potrebno zaprositi tudi Kongregacijo za zadeve svetnikov v Vatikanu. Omenjena Kongregacija je 14. septembra letos dala dovoljenje, da postopek vodi škofija Krk. S tem je krški škof uradno pooblaščen za začetek škofijskega postopka. Postulator tega postopka je duhovnik krške škofije mag. Saša Ilijić.

O Mahničevem življenju lahko govorimo z vidika njegovega svetega življenja in njegovega delovanja. Mahničev prvi cilj v življenju je bilo širjenje in obramba katoliške vere in njenih moralnih načel v javnosti in družbi, ki je bila prežeto z naraščajočim liberalizmom in sekularizacijo. Posebno pozornost je dajal mladini. Vsa njegova dela v škofiji, Cerkvi in družbi so bila prežeta z globoko povezanostjo z evharističnim Jezusom, ki se sklicuje na ljubezen do Boga in do bližnjega. Najprej je delal v svojih rojstnih krajih v Sloveniji, še posebej v Gorici, z isto vnemo pa je nadaljeval kot krški škof na Hrvaškem.

Ko je blaženi Ivan Merz, Mahničev duhovni sin, slišal za smrt škofa Mahniča, leta 1920, je napisal to molitev: »Naš Mahnič, prosi za nas! Moli, da iz našega gibanja (katoliškega gibanja) vzklije čim več močnih osebnosti, ki bi delale samo za blaženo katoliško Cerkev!« Božja služabnica Marica Stanković, je svojega duhovnega očeta Mahniča poimenovala: Velikan z Jadrana.

Dejstvo, da se po 92. letih njegove smrti glas svetosti počasi umirja, ne pomeni, da je izginil. Ta glas je živ in njegov duh je prisoten, zlasti pri starejših. Glas svetosti, pomen in vloga škofa Mahniča, od njegovega prihoda v našo regijo, pa do njegovega delovanja za malega človeka krške škofije, kakor tudi za splošno intelektualno elito, celoten narod in Cerkev na Hrvaškem, je še vedno živ in mora živeti naprej. Zato je postopek beatifikacije škofa Mahniča velikega pomena za krško škofijo in Cerkev na Hrvaškem, kakor tudi za Cerkev na Slovenskem.

Smo na začetku dolge priprave in dolge poti, ki bo gotovo uspešna, če bomo v škofu Mahniču tudi mi vsi našli zagovornika. Vse spodbujam h goreči molitvi, da bi ga povzdignili v čast oltarja. Prav tako nam je v našem času, v katerem živimo, lik škofa Mahniča – skozi Hrvaško katoliško gibanje in skozi različne projekte, ki jih je zastavil, posebno pa zgled njegovega življenja – lahko velika vzpodbuda za nas in za življenjsko krščansko usmerjenost.

Naj bo njegov grob v krški stolnici še naprej kraj, na katerega bodo mnogi prišli molit, izreč svojo priprošnjo ali se priporočit. Kdor je na priprošnjo Božjega služabnika škofa Antona Mahniča pridobil telesno ali duhovno ozdravljenje ali kakšno posebno milost, naj sporoči na naslov: Postulatora Sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, Ul. Antuna Mahnića 18, 51500 Krk ali na e-naslov: [email protected].

mag. Saša Ilijić, postulator