Zbornik misijonskega simpozija

3.4.2020 Slovenija Misijon, Molitev, Velika noč

Z željo po oživitvi misijonskega zagona Cerkvi je papež Frančišek oktober 2019 razglasil za izredni misijonski mesec. Z njim je želel papež povrniti misijonskemu delovanju v življenju Cerkve mesto, ki mu pripada, tj. prvenstveno vlogo. Misijonstvo mora biti modus vivendi in modus operandi vesoljne Cerkve.

V okviru tega meseca smo zato v Misijonskem središču Slovenije (MSS) organizirali misijonski simpozij. Potekal je na dveh lokacijah in sicer na Svetih Višarjah ter v Zavodu svetega Stanislava v Ljubljani. Sad simpozija je Zbornik, v katerem so zaobjeta misijonska predavanja z razpravami, kakor tudi pogovor z osmimi misijonarji ter predlagane smernice, s katerimi smo poskušali zaobjeti željo papeža Frančiška, ki si želi Cerkve, ki je vedno bolj »v izhodu«, vedno bolj v »misijonih«, vedno bolj misijonarska.

ZBORNIK

V ta namen v MSS »izredni misijonski mesec oktober 2019« bolj kot poziv k evangelizaciji ljudstev, ki se z Jezusom še niso srečala, razumemo kot spodbudo in povabilo papeža Frančiška k poglobitvi in okrepitvi verskega življenja nas Slovencev v globaliziranem in prepletenem svetu. Geslo izrednega misijonskega meseca oktobra 2019 »Krščeni in poslani: Kristusova Cerkev poslana v svet« namreč poudarja, da je poslanstvo za misijone klic, ki je neločljivo povezan s krstom in z vsemi krščenimi.

Zato je namen pričujočega zbornika in predlaganih smernic v tem, da spodbudimo k pogumnemu misijonskemu življenju Cerkve na Slovenskem.

Srčno upamo in pričakujemo, da bo izredni misijonski mesec, katerega bistvo smo skušali zaobjeti v priloženem Zborniku, uvod v dogajanje, ki bo v širšem in globljem razumevanju misijonarskega duha bistveno zaznamovalo prenovo in razvoj Cerkve v misijonskem duhu. Že papež Benedikt XV. (1854-1922), je namreč zapisal: »Kdor hoče obnoviti in poglobiti versko življenje v škofiji ali župniji, mora začeti z misijonskim delom«.

Vse, ki ste kakorkoli pripomogli širiti pobudo misijonskega meseca oktobra 2019 zato vabimo, da jo skupaj nadaljujemo.

Vsem ljudem dobre volje želimo sodelavci v Misijonskem središču Slovenije v prihajajočih velikonočnih praznikih obilo božjega blagoslova in živega veselja nad odrešenjem, ki ga je za nas pridobil Jezus Kristus.

Prilagamo tudi podobico z »molitvijo ob velikonočni mizi«, katere zaradi izrednih razmer letos žal ne boste mogli prejeti fizični obliki.

 

Luka Biščak,
tajnik MSS