Zgodovina prizadevanj za prekop škofa Rožmana v domovino

1.2.2013 Ljubljana Škof, Škofija Ljubljana
Portret škofa Gregorija Rožmana Portret škofa Gregorija Rožmana

Ljubljanski škof Gregorij Rožman (1883–1959) je zaradi hudih groženj s smrtjo zapustil Slovenijo z begunci maja 1945 in živel v ZDA. V svoji odsotnosti je bil pred vojaškim sodiščem 30. avgusta 1946 v Ljubljani obsojen na 18 let strogega zapora, na desetletno izgubo državljanskih pravic in zaplembo celotnega premoženja. Škof Rožman je v Clevelandu v ZDA umrl 16. novembra 1959 in je pokopan v Lemontu blizu Chicaga.

Med obiskom v Sloveniji oktobra 2001 se je takratni državni tajnik Svetega sedeža kardinal Angelo Sodano 6. oktobra 2001 pogovarjal s tedanjim predsednikom Republike Slovenije Milanom Kučanom. Med pogovorom mu je predsednik Kučan predlagal, da bi posmrtne ostanke škofa Rožmana prenesli v Slovenijo in jih tukaj pokopali.

To pobudo je Državno tajništvo Svetega sedeža 2. novembra 2001 pozdravilo, vendar s pogojem, da pride do revizije sodnega procesa proti škofu Rožmanu.

Predsednik Milan Kučan se je v pismu 7. decembra 2001 zahvalil kardinalu državnemu tajniku za njegov odgovor, vendar je vztrajal pri svoji pobudi. »V korist pomiritve zaradi sporov po že odmaknjenih medvojnih dogodkih bi bilo, če prekopa pokojnega ljubljanskega nadškofa gospoda Rožmana ne bi povezovali s sodnimi postopki, ki še potekajo na ljubljanskem sodišču. Grob v domači zemlji mu gre po našem razumevanju evropske krščanske civilizacije in ta etična zapoved ne more biti odvisna od sodnega razpleta in zato tudi ne povod za kakršen koli triumfalizem,« navaja MMC RTV SLO 28. oktobra 2007. O tem zaupnem dopisovanju je obširneje poročala tudi RTV Slovenija 28. oktobra 2007.

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je obsodbo škofa Rožmana 1. oktobra 2007 zaradi številnih postopkovnih napak razveljavilo in Rožmanov primer vrnilo ljubljanskemu okrožnemu sodišču v novo sojenje. Okrožno sodišče v Ljubljani pa je 10. aprila 2009 kazenski postopek proti škofu Rožmanu dokončno ustavilo. Škof Gregorij Rožman sedaj ni več obsojenec. S tem je izpolnjen pogoj, ki ga je postavilo Državno tajništvo Svetega sedeža, 550-letnica ustanovitve ljubljanske škofije pa je primeren trenutek, da se pokojnega škofa pokoplje v domači zemlji v grobu ljubljanskih škofov.


Nadškofija Ljubljana