10. Svetovno srečanje družin – obhajanja po slovenskih škofijah

10.6.2022 Cerkev v Sloveniji Cerkev v Sloveniji, Družina, Leto družine

Junija se tradicionalno po župnijah veliko dogaja, pa tudi na škofijski ravni se zvrsti veliko dogodkov. Pri nas smo zato že marca v Teden družine vključili nekatere vsebine iz 10. Svetovnega srečanja družin (SSD), predvsem s pričevanji zakoncev in družin. Srečanju družin, ki se bo v Rimu odvijalo od 22. do 26. junija 2022, se bomo pridružili tudi v slovenskih škofijah.

Resda z nekoliko bolj skromnim programom, pa vendar z jasnim namenom, da se vključujemo v tok vesoljne Katoliške Cerkve in da želimo ponotranjiti sporočilo 10. SSD, o katerem največ pove njegov naslov »Družinska ljubezen: poklicanost in pot svetosti.«

Vsaka škofija bo to storila na svoj način:

-       V celjski škofiji se niso odločili za srečanje družin v juniju. 

-       V mariborski nadškofiji imajo v pomladanskem času tradicionalno škofijsko srečanje družin. Letošnje srečanje je bilo v soboto, 7. maja v župniji Cirkovci. Zbralo se je ok. 130 ljudi. Po molitvi in slavljenju so se razdelili, tako da so animatorji vodili poseben program za otroke, zakonci pa so imeli poseben program zase. Sledila je sv. maša in po njej agape.

-       V novomeški škofiji organizirajo v pomladanskem času romanja na krajevne božje poti. Družine so 26. junija povabljene na zlato mašo upokojenega škofa Andreja Glavana, ki je dolga leta spremljal družine in družinske organizacije.

-       V koprski škofiji bo 25. junija v Strunjanu romarsko srečanje družin.

-       V murskosoboški škofiji imajo tradicionalno dekanijsko srečanje družin vsako jesen v septembru. Letos bo to srečanje na škofijski ravni, in sicer 10. 9. v Ljutomeru. 

-       V ljubljanski nadškofiji bodo srečanja družin potekala po dekanijah in v obliki romanja. 

o   dekanija Cerknica: sobota, 11. junij; ob 9.00 zbiranje na Planini; romanje na Planinsko goro; sv. maša ob 10.00; pričevanje; druženje.
o   dekanija Domžale: /
o   dekanija Grosuplje: sobota, 18. junij (romajo skupaj z dekanijo Lj-Center)
o   dekanija Kamnik: /
o   dekanija Kranj: sobota, 4. junij; peš romanje na Brezje, ob 10.00 sv. maša.
o   dekanija Litija-Zagorje: /
o   dekanija Ljubljana-Center: sobota, 18. junij; ob 10.00 pri sv. Jakobu (Polica); ob 10.30 program v cerkvi (pozdrav, nagovor, molitev); odhod na Kucelj; ob 13.45 pete litanije na Blečjem vrhu, cerkev sv. Benedikta;
o   dekanija Ljubljana-Moste: nedelja, 19. junij; ob 15.00 v župniji sv. Jakob ob Savi; v cerkvi ima nagovor za starše dr. Stanko Gerjolj. Skavti pripravijo program na igrišču za otroke. Kasneje romanje na Oljsko goro, kjer je skupna molitev in blagoslov. Zaključek do 18. ure.
o   dekanija Ljubljana-Šentvid: sobota, 18. junij; romanje na Šmarno goro, ob 11h sv. maša.
o   dekanija Ljubljana-Vič/Rakovnik: sobota, 18. junij; romanje na Kurešček; iz Želimelj ob 13.00, iz Golega ob 14.00; na Kureščku ob 15.00 molitev in ob 16.00 sv. maša.
o   dekanija Radovljica: /
o   dekanija Ribnica: sobota, 18. junij; romanje v Novo Štifto; ob 9.00 pozdrav in litanije; ob 9.30 različni programi (za zakonce, mlade, otroke); pavza; ob 11.00 Gregor Čušin; ob 12.00 sv. maša, vodi jo škof Anton Jamnik.
o   dekanija Šenčur: /
o   dekanija Škofja Loka: sobota, 11. junij; romanje na Crngrob; ob 14.30 odhod iz Stare Loke (možnost brezplačnega parkiranja) ali iz drugih koncev, sv. maša ob 16h na Crngrobu
o   dekanija Vrhnika: /

 

Urad za družino pri SŠK