24. božični dnevi hrvaških katoličanov v Sloveniji

15.1.2012 Ljubljana Cerkev v Sloveniji

Somaševanja se bodo udeležili tudi apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres ter provincial južnohrvaških (dalmatinskih) frančiškanov p. Željko Tolić. Pri maši bo sodeloval mešani pevski zbor zagrebške župnije sv. Blaža pod taktirko Ronalda Brausa, po maši pa bo sledil koncertni del.

Vsakoletno bogoslužje ob tej priložnosti, ki tradicionalno poteka drugo nedeljo po novem letu, vodi eden od hrvaških škofov s Hrvaške ali iz Bosne in Hercegovine, k somaševanju pa so poleg krajevnega ordinarija vedno povabljeni tudi duhovniki.


Predstavitev delovanja Hrvaške katoliške misije v Sloveniji

Ob popisu prebivalstva iz leta 2002 je takrat v Republiki Sloveniji živilo okrog 35.000 Hrvatov, 54.000 oseb pa je (tudi) hrvaški jezik takrat označilo kot materni jezik. Možnost za udeležbo pri nedeljskih mašah v hrvaškem jeziku imajo verniki v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in občasno tudi v Portorožu. V Ljubljani (pri frančiškanih na Tromostovju) nekaj deset otrok obiskuje verouk v hrvaščini. Ovira za bolj načrtno in obsežno pastoralno delovanje je pomanjkanje lastnih bogoslužnih in družabnih prostorov.

Božični dnevi hrvaških katoličanov v Sloveniji bodo letos potekali že štiriindvajsetič zapored, prireja pa jih Hrvaška katoliška misija Ljubljana, najstarejša hrvaška institucija v Sloveniji. Glavni namen tovrstnih dnevov je obhajanje božičnih praznikov v bogatem in posebnem verskem ter kulturnem izročilu v povezanosti s Cerkvijo na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Verniki želijo na ta način pokazati tudi vključenost v življenje Cerkve na Slovenskem. V misiji si prizadevajo za vzpostavitev pristnih medčloveških in medsosedskih odnosov na osebni, družbeni in meddržavni ravni.


Dodatne informacije dobite pri voditelju Hrvaške katoliške misije v Sloveniji p. Marku Prpi OFM na Prešernovem trgu 4 v Ljubljani, tel. 01/242–93–22, e-naslov: [email protected].