25-letnica delovanja Kolpingovega združenja Slovenije

27.10.2018 ob 16:00 Kamnica pri Mariboru Dobrodelnost

Katoliško laiško združenje Kolpingovo združenje Slovenije letos praznuje 25 let delova­nja. 

Osrednje slavje za vse članstvo bo v soboto, 27. oktobra 2018, ob 10.00 v Košakih. Ob 16.00 bo v cerkvi v Ka­mnici slovesna sveta maša, ki bo daroval ustanovni protektor Združenja, sedaj upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Franc Kramberger. 

V soboto, 27. oktobra, bo skupno nacio­nalno praznovanje, ob katerem bo Slovenijo obiskal seda­nji Kolpingov naslednik msgr. Ottmar Dillenburg iz Kölna.

Po maši bo v prostorih združenja slavnostna aka­demija s pozdravi domačih in tujih gostov, spomin­skim sprehodom skozi obdobje delovanja ter osre­dnjim nagovorom najvišjega gosta iz Kölna. 

 

Jože Povh, nacionalni duhovni vodja Kolpingovega združenja Slovenije

Dodatne informacije dobite na e-pošti: [email protected]


Kolpingova ustanova v Sloveniji nekoč in danes
Začetki Kolpingove organizacije v Sloveniji segajo v leto 1855, ko sta se ustanovili po delovanju Adolfa Kolpinga prvi slovenski Katoliški rokodelski društvi v Ljubljani in v Mariboru, kasneje pa še v Šentvidu pri Ljubljani, Celju, Novem mestu, na Vrhniki in v Škofji Loki. Organizacija je delovala do konca II. svetovne vojne. Katoliška rokodelska društva so imela svoje rokodelske domove v Ljubljani, Šentvidu pri Ljublajni, Novem Mestu, na Vrhniki in v Škofji Loki.

Ponovna oživitev se je pričela po demokratičnih spremembah in po osamosvojitvi Slovenije v letu 1993, ko so nastale prve Kolpingove družine v Mariboru in okolici, leta 1994 je bila uradno ustanovljena Kolpingova zveza škofije Maribor. Leta 1996 je bilo registrirano Kolpingovo društvo Maribor, ki se je leta 1998 preimenovalo v Združenje Kolpingovih socialnih dejavnosti Slovenije in je bilo 8. 10. 2000 razglašeno kot nacionalno združenje, ki ga je tedaj sestavljalo (januar 2005) 39 Kolpingovih družin in 1.097 članov. Polnopravno članstvo Kolpingovega združenja Slovenije (KZS) v Kolping International (IKW) 8. 10. 2000 je postalo z ustanovno skupščino in razglasitvijo s strani generalnega duhovnega vodje Kolping International g. prelata Heinricha Festinga. Kolpingovo združenje Slovenije je polnopravni član evropske celinske in svetovne mednarodne Kolpingove ustanove Kolping International.