25. srečanje bolniških duhovnikov

22.1.2013 Ljubljana Bolnik

V prostorih Bolniške župnije na Trubarjevi cesti 82 v Ljubljani se bo v torek, 22. januarja 2013, ob 9.30, začelo 25. srečanje bolniških duhovnikov. Voditelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) dr. Jože Štupnikar bo razmišljal o izhodiščih in stanju duhovne oskrbe z ozirom na dokument Pridite in poglejte (PIP). Sledil bo pogovor o pastorali v bolnišnici, svetovnem dnevu bolnikov ter drugih aktualnih zadevah. Udeleženci si bodo izmenjali izkušnje pri delu na tem področju ter začrtali smernice za prihodnje leto.

Pastorala zdravja v Sloveniji

Ustanovitev bolniške župnije v Ljubljani

Bolniško župnijo v Ljubljani je leta 1985 ustanovil ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar. V odloku o imenovanju je tedanjemu bolniškemu župniku Miru Šlibarju priporočil tudi sodelovanje z drugimi duhovniki v Sloveniji, ki delujejo v bolnišnicah. Štiri leta po ustanovitvi edine personalne župnije v Cerkvi na Slovenskem so se duhovniki, ki obiskujejo bolnike v bolnišnicah, prvič srečali leta 1989.

Sodelovanje z Medškofijskim odborom za pastoralo zdravja

Od leta 1998, ko je bil za narodnega voditelja pastorale zdravja pri SŠK imenovan dr. Jože Štupnikar in ko je bil kasneje ustanovljen Medškofijski odbor za pastoralo zdravja, se je dejavnost povezovanja bolniških duhovnikov nadaljevala in razvijala v povezanosti in sodelovanju z omenjeno ustanovo.

Duhovna oskrba v bolnišnicah

V Sloveniji deluje 27 bolnišnic. Bolnike, svojce in zdravstvene delavce spremlja več kot 30 duhovnikov, ki poleg rednega dela na župniji, obiskujejo tudi bolnike. Na splošno ocenjujejo, da so v bolnišnicah dobro sprejeti in lahko nemoteno opravljajo svoje poslanstvo. Kapele oz. bogoslužni prostori so urejeni v 22 bolnišnicah, kjer maše potekajo po dogovorjenih urnikih. Ocenjujejo, da bo v prihodnje potrebno sodelovanje s svojci bolnikov, kot tudi z zdravstvenim osebjem okrepiti. Bolniška pastorala želi (p)ostati »vidna«, za kar je v samih ustanovah potrebna prisotnost duhovnikov, pastoralnih sodelavcev in prostovoljcev.

Molitev za 21. svetovni dan bolnikov

Poslanica papeža Benedikta XVI. za 21. svetovni dan bolnikov


Dodatne informacije dobite pri dr. Jožetu Štupnikarju na GSM: 041/715–429 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].