26. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas

17.8.2020 Sinji vrh nad Ajdovščino Umetnik, Karitas

Od 17. do 21. avgusta 2020 se bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino dogajala 26. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas z geslom: Vi ste luč sveta. Projekt Umetniki za karitas izvaja Škofijska karitas Koper (ŠK KP) pod vodstvom ravnateljice Jožice Ličen. Izbrani letošnji udeleženci so: Skender Bajrović, Silva Copič, Barbara Demšar, Milan Erič, Draga Davitkova, Erna Ferjanič, Matej Metlikovič, Janko Orač, Viktor Šest, Breda Šturm in častni gost Veljko Toman. Kolonijo spremlja likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter strokovni sodelavci Lucijan Bratuš, Silva in Azad Karim, Jože Bartolj, Mira Ličen, Milena Gregorčič, Bogdan Soban, Janez Štros, Igor Zimic in številni pomočniki, svoja dela prispevajo tudi udeleženci preteklih kolonij in drugi darovalci. Za gostoljubje skrbi družina Vidmar iz Sinjega vrha. 

Pravilnik 26. kolonije je bil na Tajništvu Šk Kp potrjen v februarju 2020. Koronavirus in stiske, so prizadele tudi umetnike, kar smo zaznali tudi pri Karitas in čutili dolžnost, da umetnikom, ki so 25 let pomagali drugim, podamo roko pomoči. Sledil je sklep, da se izkupiček slik, ki bodo nastala v letošnji koloniji, nameni otrokom umetnikov, ki jih je koronakriza prizadela in okrnila vir družinskih dohodkov. Pomoč bo tekla preko programa Posvojitev na razdaljo. Marta Jakopič Kunaver, vsakoletna darovalka in petkratna udeleženka kolonije, je takoj, ko je bila seznanjena o letošnjem namenu darovala svojih 50 slik. 

Poleg ustvarjanja in druženja, tudi ob upoštevanju ukrepov proti širjenju korona virusa bodo tudi spremljevalni dogodki:

V torek, 18. avgusta, bo zvečer sveta maša za žive in pokojne umetnike v župnijski cerkvi na Otlici, kamor spada Sinji vrh. V spoštljiv spomin bomo obiskali tudi grob pokojnega Hieronima, ki je pred 26-imi leti z odprtimi rokami sprejel kolonijo Umetniki za karitas in tudi ob svojem odhodu leta 2016 rekel: »peljite lepo in dobro naprej.«

V četrtek, 20. avgusta, je tradicionalno dan odprtih vrat, ki bo prilagojen spoštovanju korona ukrepov, zato vse darovalce, ki jih je bilo v preteklosti vedno preko 60 prosimo, da svoj likovni zapis darujejo po dogovoru kje in kdaj. Ob 18. uri bo tradicionalni kulturni program na prostem in postavitev razstave nastalih del. Umetnikom se bo zahvalil koprski škof dr. Jurij Bizjak. Razstava nastalih in darovanih del bo na Sinjem vrhu do konca septembra.

Geslo kolonije in razstav 2020/2021 »Vi ste luč sveta« se navezuje na svetopisemsko prispodobo o soli in luči (Lk 14,34–35): »Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.« 

Sodelavci Karitas se še kako zavedamo, da je lepota in dobrota luč, ki razsvetljuje še tako temne kotičke človeka in družbe. Umetnost je luč, ki nastaja na gori in je zato vidna povsod, kamor razstave pridejo; tudi karitas je luč, ki vabi vse, ki pomoč potrebujejo in tudi tiste, ki radi pomagajo. In končno tudi tisti, ki potrebujejo pomoč so za vse nas luč upanja v človeško srčnost, dobroto in solidarnost.

Pogled nazaj: od leta 1995 je v 25 katalogih Umetniki za karitas zapisanih 1900 imen avtorjev, ki so darovali več kot 3.000 likovnih del, od katerih jih je več kot 2.700 že prodanih. V tem času je bilo 360 razstav doma in v tujini. Glavni namen celotnega dogajanja je bogatitev družbe z umetnostjo ter opozarjanje na aktualne stiske, s katerimi se Karitas srečuje ter konkretna pomoč. 25. kolonija 2019/2020: Geslo Odrinimo na globoka nas je zaznamovala drugače, kot smo pričakovali. Sodelovalo je 84 avtorjev, nastalo je 127 likovnih del. Veliko je bilo načrtov za razstave, povabljeni smo bili celo v Ameriko. Kljub temu smo s slikami bili v Kopru, Vipavi, na Klicu dobrote v Celju, v Gorici in ob kulturnem prazniku v Ljubljani, kjer je razstava zaradi korone obstala. Trenutno je del slik razstavljenih v Grošljevi galeriji na Prevaljah, del pa na Sveti Gori nad Gorico. Uspelo nam je prodati 23 del v skupnem znesku 10.590 eur, ki so namenjeni mladim. 

 

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica in voditeljica projekta Umetniki za karitas, GSM: 041 429 713, e-pošta [email protected]; Škofijska karitas Koper, Solkan, Skalniška 1; http://karitas-kp.rkc.sihttps://www.facebook.com/karitas.koper