27. Nagrado Dušana Černeta prejme Skupnost družin Sončnica

28.12.2014 ob 17:00 Gorica, Italija Zamejci in izseljenci, Nagrada

Skupnost družin Sončnica iz Gorice bo v nedeljo, 28. decembra, prejela 27. Nagrado Dušana Černeta.

Podelitev bo v Močnikovem domu ob cerkvi Sv. Ivana z začetkom ob 17. uri. Srečanje bo pod naslovom Skupnost v besedi, podobi in srečanju posvečeno tudi pregledu dejavnosti tega zaslužnega društva in družabnosti.

Skupnost družin Sončnico so uradno ustanovili 13. junija 1999, dejansko pa je začela delovati v korist družin in vrednot, ki so temelj družinskega življenja, že leta 1994. V tem obdobju so se uveljavili društveni nizi predavanj o vzgojnih, verskih, socialnih in kulturnih vprašanjih, gledališka skupina O'Klapa, poletna središča, letovanja, izleti in druga srečanja.

Nagrade Dušana Černeta je poseben odbor v Trstu začel podeljevati leta 1976 ustanovam ali posameznikom, ki se v našem zamejstvu odlikujejo zaradi predanosti slovenstvu, krščanstvu in demokraciji, in to v spomin na javnega delavca Dušana Černeta (1916-75), ki je bil tem vrednotam trdno zavezan. Skrb za nagrado je pred leti prevzela Knjižnica Dušana Černeta, ki je za premostitev zastoja pri tradicionalnem letnem podeljevanju lani izročila tri nagrade, v vsaki pokrajini, kjer avtohtono živimo Slovenci v Furlaniji Julijski krajini, po eno: Kulturnemu centru Lojze Bratuž v Gorici, beneškemu duhovniku in kulturnemu delavcu msgr. Marinu Qualizzi in Šolskim sestram tržaške province.

Ivo Jevnikar