40. letno srečanje generalnih tajnikov škofovskih konferenc

29.6.2012 Edinburg, Anglija CCEE
Vir - CCEE Vir - CCEE

V Edinburgu na Škotskem bo od petka, 29. junija 2012, do ponedeljka, 2. julija 2012, potekalo 40. letno srečanje generalnih tajnikov evropskih škofovskih konferenc, ki ga organizirata Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE)[1] in Škotska škofovska konferenca pod geslom Za pričevanje vere v javnem življenju. V imenu Slovenske škofovske konference se bo srečanja udeležil generalni tajnik dr. Andrej Saje.

Glavna tema srečanja bo nova evangelizacija in pričevanje vere v politiki, kulturi in javnem življenju. Udeleženci bodo razpravljali tudi o financiranju Cerkve, ekumenizmu v Evropi ter o prevodih bogoslužnih knjig Katoliške Cerkve, posebej o tretji izdaji Rimskega misala. Kot gostje se bodo srečanja udeležili tudi apostolski nuncij v Veliki Britaniji msgr. Antonio Mennini, nadškof v Glasgowu msgr. Mario Conti, generalni tajnik Konference katoliških škofov ZDA msgr. Ronnie Jenkins ter upokojeni škof škofije Aberdeen msgr. Peter Moran.

Poročilo o dogodku.


[1] Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.