41. letno srečanje generalnih tajnikov škofovskih konferenc

27.6.2013 Varšava, Poljska CCEE
Vir - CCEE Vir - CCEE

V Varšavi na Poljskem bo od četrtka, 27. junija 2013, do nedelje, 30. junija 2013, potekalo 41. letno srečanje generalnih tajnikov evropskih škofovskih konferenc, ki ga organizirata Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE)[1] in Poljska škofovska konferenca pod geslom Od apostolske spodbude Cerkev v Evropi[2] do leta vere[3]. V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se bo srečanja udeležil generalni tajnik dr. Tadej Strehovec.

Glavna tema srečanja bo poslanstvo evangelizacije v sedanjem kontekstu leta vere. Udeleženci bodo govorili o aktualnih vprašanjih, ki zadevajo krize različnih vrst in oblik (finančno-gospodarska, kriza vrednot, …), pogovarjali pa se bodo tudi o znamenjih upanja. Razprava bo osredotočena tudi na razumevanje pojma nova evangelizacija.

Kot gosta se bosta srečanja udeležila tudi tajnik Zveze azijskih škofovskih konferenc (FABC) Raymond O' Toole in tajnik Zbor katoliških škofov Svete dežele Pietro Felet. Predstavila bosta poročili o položaju kristjanov z njunih geografskih območij.

Tajniki se bodo seznanili s položajem Cerkve na Poljskem in s procesom, ki je privedel do podpisa skupne izjave med Katoliško Cerkvijo na Poljskem in Rusko pravoslavno Cerkvijo 17. avgusta 2012.

Srečanje se bo v nedeljo, 30. junija 2013, sklenilo z mašo v varšavski katedrali, pri kateri bo navzoč tudi apostolski nuncij Celestino Migliore.


[1] Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.

[2] Letos mineva 10 let od objave apostolske spodbude papeža Janeza Pavla II. Cerkev v Evropi (Ecclesia in Europa).

[3] Papež Benedikt XVI. je z apostolskim pismom Vrata vere (Porta fidei) razglasil leto vere, ki na ravni vesoljne Cerkve poteka med 11. oktobrom 2012 do 24. novembrom 2013.