51. Študijski dnevi Draga 2016: Resnica ne more škoditi nikomur razen tistemu, ki se je mora bati

51. Študijski dnevi Draga 2016 bodo 2., 3. in 4. septembra v parku Finžgarjevega doma – Opčine (Trst) – Dunajska cesta 35.

PROGRAM:
* v petek, 2. septembra, ob 16.30 bodo na temo Človek migrant predavali dr. Veronika Martelanc, dr. Aleksij Kalc in p. Robin Schweiger.
V obdobju novega preseljevanja narodov, kjer se Evropejci znajdemo v vlogi gostitelja, nas prevzemajo različni občutki: od dobrosrčnosti in sočutja pa vse do strahu in odpora do neznanega. Na okrogli mizi bomo poskusili nekoliko bolje razumeti aktualno situacijo in možnosti razvoja scenarija. S katere vrste migranti prihajamo v stik? Kako poteka njihova integracija? Ali smo s svojim odnosom do njih še vedno civiliziran narod? S primerjavo migracij iz preteklosti bomo preverili, ali se ponavljajo dinamike in napake iz zgodovine ter kam lahko vodijo.

* v soboto, 3. septembra, bodo ob 16. uri na temo Družina in družba, jezik in identiteta predavali mag. Martina Piko Rustja, Živa Gruden, Suzana Pertot in Martin Maver.
Manjšina brez jezika nima prihodnosti. Na okrogli mizi hočemo preveriti koroške izkušnje, pridobljene na terenu za usidranje slovenske materinščine v nove družine, analizirati stanje v manjšinskem prostoru v Italiji in ugotoviti, do kakšne mere se slovenščina umika iz redne uporabe v družini in koliko to vpliva na padec kvalitete jezikovnega znanja pri mladih, na katerega opozarjajo šolniki. Na podlagi skupnega razmišljanja naj bi prišli do novih zamisli in pobud za zagotovitev prihodnosti materinščine ter preučili možnosti za njih uresničenje. Edino tako bomo zaustavili umikanje slovenščine iz redne družinske in družbene prakse ter preprečili folklorizacijo naše skupnosti. To je problem, pred katerim se civilna družba ne more več skrivati.

Ob 19. uri bo slovesna izročitev pete Peterlinove nagrade ter proslava 25-letnice samostojnosti z naslovom Nazdravimo Sloveniji.

* v nedeljo, 4. septembra, bo ob 10.30 na temo Pravoslavni vzhod danes predaval nadškof Ivan Jurkovič.
Po skoraj sto letih komunističnega totalitarizma se pravoslavje prebuja; kakšno je stanje duha v ruskem ljudstvu in kakšne silnice spodbujajo rast nove duhovnosti v razkristjanjenih množicah vzhodne Evrope. Kakšne poti išče pravoslavna pastorala in v kakšno smer gre razvoj teologije? Kakšni so kolektivni in individualni odzivi na verskem področju? Ali nacionalna struktura Cerkve še vedno veže pravoslavje na državno oblast? »Hodimo skupaj, smo bratje,« je dejal papež Frančišek med zgodovinskim srečanjem z moskovskim patriarhom Kirilom na Kubi. Kakšne možnosti ima danes ekumenski dialog med katolicizmom in pravoslavjem? Ekumensko gibanje je bilo vedno dejavno v Sloveniji, kakšno vlogo lahko odigra slovenska Cerkev?

Ob 16. uri bo dr. Janko Prunk spregovoril o temi Evropa, kam?
Slovenci praznujemo 25 let demokratične in samostojne države. Uresničile so se sanje in zdelo se nam je, da se je nebo sklonilo do nas in nam naklonilo svetlo prihodnost. Pričakovali smo veliko, morda preveč, toda navdušeno doživljanje osamosvojitve, mednarodnega priznanja ter vstopa v Evropo je bilo upravičeno, a tudi preoptimistično. Evropa se je vzpostavila z grško in rimsko civilizacijo, ki pa sta propadli zaradi pomanjkanja zavesti o trascedentalni naravi človeka. Z razsvetljenstvom je dosegla izreden napredek v znanosti, tehnologiji in gospodarstvu, in uresničila pravno in socialno emancipacijo človeka, vključno suverenost narodov. Toda Evropa zanemarja zavest o presežni naravi človeka pridobljeno s krščanstvom, kar je privedlo do nacifašističnega in komunističnega totalitarizma, pa tudi do podivjanega kapitalizma, slonečega na nerazumnem hlepenju po profitu. Stara celina se iz krize lahko dvigne z novim duhovnim gibanjem, ki bi moralo sloneti na dveh temeljih, na teološkem (vera, upanje, ljubezen) in na razsvetljenskem (pamet, pravičnost, pogum in mera).

Ob 9. uri bo za udeležence Drage maša, ki jo bo daroval nadškof Ivan Jurkovič, opazovalec Svetega sedeža pri OZN v Ženevi.

Vir: www.druzina.si