7. obletnica imenovanja nuncija Janusza v Sloveniji

Nadškof msgr. dr. Juliusz Janusz, apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Nadškof msgr. dr. Juliusz Janusz, apostolski nuncij v Republiki Sloveniji

V soboto, 10. februarja 2018, bo minilo sedem let odkar je tedanji papež Benedikt XVI. imenoval 6. apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji s funkcijo apostolskega delegata na Kosovu, naslovnega nadškofa mesta Caorle in dotedanjega apostolskega nuncija na Madžarskem msgr. Juliusza Janusza.

Nadškof msgr. dr. Juliusz Janusz se je rodil 17. marca 1944 v Łyczani na Poljskem. V duhovnika krakovske nadškofije je bil posvečen 19. marca 1967. Po diplomi iz kanonskega prava na Papeški cerkveni akademiji (Pontificia Accademia Ecclesiastica) leta 1973 je vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Služboval je na papeških nunciaturah na Tajskem, v Skandinaviji, Nemčiji, Braziliji, na Nizozemski in Madžarskem. Za odpravnika poslov a. i. na Kitajskem je bil imenovan 25. avgusta 1992, za naslovnega nadškofa mesta Caorle in apostolskega nuncija v Ruandi pa 25. marca 1995. Škofovsko posvečenje je prejel 8. maja 1995 ter si za škofovsko geslo izbral besede apostola Pavla Ljubezen vse prenaša – Amor omnia sustinet (1 Kor 13,7). Za apostolskega nuncija v Mozambiku je bil imenovan 26. septembra 1998, za apostolskega nuncija na Madžarskem pa 9. aprila 2003.

Papež Benedikt XVI. je nadškofa Janusza za apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji s funkcijo apostolskega delegata na Kosovu imenoval 10. februarja 2011.

22. marca 2017 je v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Juliusz Janusz daroval sveto mašo ob 50. obletnici duhovniškega posvečenja. Pri sv. maši je imel nagovor koprski škof msgr. Jurij Bizjak, pel pa je stolni pevski zbor.

Nadškof Juliusz Janusz poleg poljskega jezika govori še angleško, francosko, italijansko, kitajsko, madžarsko, nemško, nizozemsko, portugalsko, rusko in špansko.