Baragov dan 2024

21.6.2024 ob 19:00 Trebnje Škofija Novo mesto
Častitljivi božji služabnik Friderik I. Baraga Častitljivi božji služabnik Friderik I. Baraga

Vsako leto v župniji in občini Trebnje obeležimo rojstni dan rojaka, svetniškega kandidata častitljivega Božjega služabnika škofa Friderika Ireneja Baraga.

V Trebnjem bo v petek, 21. junija 2024, ob 19.00 sveta maša za uspešen zaključek beatifikacijskega postopka, da bi ga kmalu lahko imenovali blaženi. V soboto, 22. junija 2024, ob 7.00 pa bo pohod po Baragovi poti izpred župnijske cerkve v Trebnjem. Začeli bomo z molitvijo in blagoslovom, na pot pa nas bo pospremila tudi trebanjska godba na pihala.

Vabljeni, da se Frideriku. I. Baragu tudi sami priporočamo. Zaupamo, da je že pri Bogu, zato lahko prosi za nas, še posebej za rešitev večjih in težjih težav, bolezni ... V škofiji Marquette in sedaj že širše po ZDA je veliko izpričanih ozdravljenj na Baragovo priprošnjo. Eno izmed ozdravljenj čaka na obravnavo na Dikasteriju za svetnike kot domnevni čudež.

Krščen je bil 29. junija 1797 v Dobrniču, rodil pa se je 28. ali 29. junija v graščini Mala Vas pri Dobrniču. Med Indijanci je bil misijonar in pastir dobrih 37 let.