Benedikt XVI. odobril dekrete za osem čudežev, šest primerov mučeništva in deset primerov junaških kreposti

20.12.2012 Vatikan Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. Papež Benedikt XVI.

V četrtek, 20. decembra 2012, je papež Benedikt XVI. sprejel kardinala Angela Amata, prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov. Med avdienco je ta vatikanski dikasterij pooblastil, da objavi dekrete za osem čudežev, šest primerov mučeništva in deset primerov junaških kreposti.

Sveti oče je tako odobril čudeže na priprošnjo otrantskih mučencev, štirih redovnic, enega redovnika in dveh duhovnikov. Le-ti prihajajo iz Kolumbije, Mehike, Argentine, Španije, Poljske, Ukrajine in Italije. Nekateri med njimi so redovni ustanovitelji. Večina je živela na prehodu iz 19. v 20. stoletje, trije pa v 17. stoletju, medtem ko so bili otrantski mučenci ubiti 13. avgusta leta 1480.

Mučeništvo je papež v treh primerih priznal redovnikom iz Španije, ki so bili ubiti iz sovraštva do vere v času med obema vojnama. Tudi v naslednjih dveh primerih gre za redovnice iz Španije, ki so prav tako umrle v istem obdobju. Mučeništvo pa je sveti oče priznal še hrvaškemu duhovniku Miroslavu Bulešiću, ki je živel med leti 1920 in 1947.

Dekreti o junaških krepostih pa med drugimi zadevajo italijanskega škofa, španskega duhovnika, francoskega duhovnika, dve italijanski redovnici, venezuelsko redovnico, ekvadorsko redovnico, poljsko redovnico in špansko redovnico. Večina je živela v 19. oz. 20. stoletju. Med njimi pa je nedvomno posebej potrebno omeniti Giovannija Battista Montinija ali kasnejšega papeža Pavla VI., ki je bil rojen 26. septembra 1897 v kraju Concesio, umrl pa je 6. avgusta leta 1978 v Castel Gandolfu.

Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani Radia Vatikan.