Betlehemy – Keramične jaslice s Slovaške

6.12.2012 Ljubljana Božič
Jaslice s Slovaške Jaslice s Slovaške

V adventnem času in ob sklepu koledarskega leta so v Slovenskem etnografskem muzeju v četrtek, 6. decembra 2012, ob 18.00, odprli praznično razstavo z naslovom Betlehemy – Keramične jaslice s Slovaške. Razstavo je odprla slovaška veleposlanica v RS nj. eksc. dr. Marianna Oravcová.

Na razstavi je predstavljenih 24 barvitih keramičnih jaslic, ki so jih ustvarili znani ljudski umetniki: Viliam Bazlik, Ignác Bizmayer, Drahoslav Chalány, Jozef Franko, Maria in Oskar Hanusek, Ferdiš Kostka, Júlia Kováčiková-Horová, Dagmar Kratochvílová, Marián Liška, Peter Lužák, Ján Pečuk, Kornélia Püssová, Jana Randušková in Leopold Velan.

Glavni liki tradicionalnih slovaških jaslic so sveta družina, trije kralji, pastirji in včasih tudi koledniki. Trije pastirji, Fedor, Stacho in Kubo, oblečeni v tradicionalne slovaške noše in opremljeni z valaško (pastirsko sekirico), hodijo od hiše do hiše in s seboj nosijo lesene ali papirnate jaslice. Pripovedujejo zgodbo o Kristusovem rojstvu, pojejo in plešejo ob ritmu udarcev s palicami in v dar dobijo posebne kolače. V nekaterih jaslicah figurice prosto stojijo, v drugih so pritrjene na okvir. Nekateri umetniki prikazujejo božično zgodbo pod slamnato streho, pri drugih je ves prizor na keramičnem pladnju s širokim robom. Nenavaden izdelek je triptih z božično zgodbo v oltarni niši.

Po svetopisemskem izročilu o stvarjenju je Bog ustvaril človeka »iz prahu zemlje« (prim. 1 Mz 2,7), Cerkev v bogoslužnem koledarju njun spomin obeležuje 24. decembra. Adam in Eva veljata za zavetnika lončarjev in keramikov. Šega izdelovanja jaslic in njihovega postavljanja v božičnem času je nastala iz očaranosti ljudi nad tem, da lahko vsako leto podoživljajo dogodke svete noči. Jaslice izdelujejo iz različnih materialov, med drugim tudi iz keramike.

Od srednjega veka naprej so slovaški lončarji izdelovali figurice, posodje in ploščice iz žgane gline. Od 17. stoletja naprej so nekaj figuric izdelovali tudi v tehniki fajanse. Z njimi so Habani (prekrščevalci) zapolnili prazen prostor v lončarskih pečeh. V 19. stoletju je iz te prakse nastala posebna keramična obrt. Tako kot v drugih evropskih državah so jaslice pomemben motiv božičnega praznovanja. Sodobni keramiki še vedno ustvarjajo tudi božične motive, like in jaslice, vsake od njih pa božično zgodbo predstavljajo na svoj način.

Kustodinji razstave sta Claudia Peschel-Wacha in Katharina Richter-Kovarik iz Österreichisches Museum für Volkskunde na Dunaju. Predmete za razstavo so posodili Múzeum l’udovej umeleckej vỳroby, ÚL’UV (Stupava), Malokarpatské Múzeum (Pezinok), Slovenské Národné Múzeum - Múzeum L’udovíta Štúra (Modra), Slovenské Národné Múzeum - Historcké Múzeum (Bratislava) in zasebniki Peter Lužák, Marián Liška, Oskar Hanusek, Mária Hanusková.

Razstava je na ogled do nedelje, 13. januarja 2013.


Besedilo so posredovali iz Slovenskega etnografskega muzeja. Dodatne informacije dobite pri gospe Nini Zdravič Polič, GSM: 041/342–801 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].