Blagoslov spominskega znamenja bl. Alojzija Grozdeta v Šentrupertu

26.10.2013 Šentrupert Alojzij Grozde
Razglasitev bl. Alojzija Grozdeta za blaženega - foto - Vid Gajšek Razglasitev bl. Alojzija Grozdeta za blaženega - foto - Vid Gajšek

»Bil je obujen. Ni ga tukaj. Poglejte kraj, kamor so ga položili« (Mr 16,6).

Pred praznikom vseh svetih bo v soboto, 26. oktobra, ob 10.00, v župnijski cerkvi v Šentrupertu maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Po maši bo na pokopališču blagoslovil novo spominsko znamenje.


Grozdetovo znamenje - foto - Igor Luzar

Duhovnike vabimo k somaševanju in jih prosimo, da udeležbo pri maši in blagoslovu priporočijo vernikom po župnijah. Naj blaženi mučenec Alojzij Grozde v letu vere, ki se bo končalo na praznik Kristusa Kralja, izprosi našemu narodu obilo Božjih milosti in zvestobe v veri!

Po mučeniški smrti blaženega Alojzija Grozdeta 1. januarja 1943 na Mirni in potem, ko so otroci čez dober mesec in pol našli njegovo izmučeno truplo ob potoku Vejeršca, so ga 25. februarja 1943 pokopali na pokopališču v Šentrupertu. Ob sklepu škofijskega postopka za beatifikacijo je bila v avgustu 1999 izvedena ekshumacija trupla za kanonično prepoznavanje posmrtnih ostankov. Nato je bil spet pokopan na isto grobno mesto vse do beatifikacije leta 2010. Po prenosu relikvij blaženega mučenca v Marijino cerkev na Zaplazu maja 2011 je Grozdetov odbor sklenil, da na nekdanji grob v Šentrupertu postavimo primerno spominsko znamenje. Letos poleti je župnija Šentrupert, ki jo vodijo salezijanci, postavila spominsko znamenje, ki bo vse romarje, ki hodijo po poteh blaženega Alojzija Grozdeta, spominjalo, da je bil na tem mestu skoraj sedemdeset let pokopan blaženi mučenec.

Alojzij Grozde

Besedilo je pripravil postulator za Grozdetovo kanonizacijo msgr. Igor Luzar.