Blagoslovil adventno-božičnega prta avtorice Maše Bersan Mašuk

17.12.2019 Brezje Umetnost, Advent, Božič

Na prvi dan božične osemdnevnice, v torek, 17. decembra 2019, bodo pri večerni sveti maši v stranski kapeli bazilike Marije Pomagaj na Brezjah razgrnili in blagoslovili adventno-božični prt avtorice Maše Bersan Mašuk.

Adventno-božični prt se po kompozicijski zasnovi zgleduje po postnem prtu, ki ga je Maša Bersan Mašuk za baziliko na Brezjah naslikala v letu 2017 in je bil prvič predstavljen na pepelnico, 14. februarja 2018. Po ikonografski zasnovi (p. Leopold Grčar in p. Robert Bahčič) pa je adventni prt unikaten. Podobnega primerjalnega gradiva najbrž ne bi mogli najti. Spodbuda za nastanek prta je bila banderska slika oziroma manjši prt s prizori Jezusovega rojstva, izvedenimi z obrisno linijo, na katerega so pobudniki postali pozorni ob obisku ene od cerkva v Veroni. Osrednji motiv Jezusovega rojstva kot venec obdaja sedemnajst manjših prizorov, ki jih je mogoče razbirati oziroma jim slediti v horizontalni in v vertikalni smeri. Ti prizori napovedujejo Jezusovo rojstvo, prikazujejo pomembne dogodke iz življenja Marije in Jožefa in pojasnjujejo dogodke, ki so sledili po rojstvu (iz teksta dr. Damirja Globočnika).

Adventno-božični prt bodo razgrnili in blagoslovili pri sveti maši ob 18. uri v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. O delu bo spregovoril dr. Damir Globočnik.

 

Dr. Andreja Eržen Firšt