Brat Yun v Sloveniji

Pričevalec iz Kitajske, brat Yun, bo Slovenijo s sinom obiskal med 8. in 14. majem.

Brat Yun je v sedemdesetih letih spoznal Jezusa in se zavezal, da mu bo vse življenje sledil. Kljub mučenjem, policijskim racijam sredi noči, zaporu brez sojenja in preizkušnjam, je ostal opora bratom kristjanom v podzemnih občestvih. 

V skoraj tridesetih letih preganjanja med kristjani v južni kitajski provinci Henan je izkusil, kako se milost izliva na njegovo življenje in kot blagoslov prenaša na druge.
Njegova življenjska zgodba je opisana v knjigi Nebeški človek (leta 2014 je izšla pri Založbi Družina).


Srečanja in javni dogodki v programu obiska v Sloveniji:

TOREK, 9. maj:

8.00 do 10.00:Ljubljana, molitveni zajtrk s poslanci v Državnem zboru
11.00 – 13.00: Ljubljana, tiskovna konferenca in srečanje z novinarji – galerija Družina

20.00: Maribor, pričevanje - Zavod Antona Martina Slomška

Večerja in nastanitev v Mariboru

SREDA, 10. maj:
9.00: Maribor, pričevanje - Zavod Antona Martina Slomška

20.30: Ljubljana, Študentski dom sv. Vincencija

ČETRTEK, 11. maj:
10.00 – 11.00: Ljubljana, sprejem pri ljubljanskem nadškofu Stanislavu Zoretu, predsedniku Slovenske škofovske konference
12.00: Ljubljana, kosilo in srečanje z dr. Antonom Jamnikom, pomožnim ljubljanskim škofom
19.00: Ljubljana, predstavitev knjige Nebeški človek in srečanje z verniki - cerkev sv. Jožefa

PETEK, 12. maj:

10.00 – 12.00: Grosuplje, srečanje za duhovnike – katehete in katehistinje
14.00   Grosuplje: radio Zeleni val intervju

20.00:  Komenda, srečanje z verniki – kulturni domu

SOBOTA, 13. maj:

20.00: Grosuplje, srečanje z  verniki  v cerkev sv. Mihaela

NEDELJA, 14. maj:
10.00 Moravče, pridiga pri sveti maši (evangelij Jn14,1-12)

18.00 Novo mesto, Baragov zavod – Pričevanje in molitevV Novem mestu v Baragovem zavodu bo predstavil svojo knjigo Nebeški človek in vodil molitev.


O bratu Yunu

Svetovno znani kitajski pridigar brat Yun se je rodil v revni kmečki družini, bil je četrti izmed petih otrok. Njegova mati je kot dvajsetletnica od norveške misijonarke Marije Monsen prejela krščanski nauk in ta je nanjo napravil velik vtis – kmalu je postala kristjanka. Ko je leta 1949 Kitajska postala komunistična država, so bili iz nje izgnani vsi zahodni misijonarji, cerkve pa so zaprli. Takrat je morala tudi Yunova mati pozabiti na vero in Jezusa.

Ko pa je leta 1974 Yunov oče smrtno zbolel – imel je neozdravljivega pljučnega raka, je bila mati zaradi preživetja družine pod hudim pritiskom. Zdravniki so ji rekli, da bo mož kmalu umrl, zato je bila obupana, in takrat se je znova povezala z Bogom - neke noči, ko ni mogla spati, je namreč nenadoma zaslišala nežen glas: Jezus te ljubi. Tisto noč je znova začela moliti.

To je bil čas največje teme na Kitajskem. Kakšno leto pred tem je namreč Mao-va vdova javnosti sporočila, da na kitajskem ni več nobenega kristjana in nobenega svetega pisma. Tako hudo je bilo preganjanje.

Prebudila je vse otroke in jih povabila, naj z njo molijo za očetovo ozdravitev. Rekla jim je: »Samo Jezus lahko ozdravi vašega očeta.« Tako so Jezusa spoznali še otroci. Takoj so verovali. Z materjo so šli k očetu, ki je ležal na postelji, položili so roke nanj in molili za njegovo ozdravitev. Že naslednje jutro se je oče počutil veliko bolje. Po nekaj mesecih si je končno želel nekaj pojesti. V enem tednu pa je pljučni rak izginil, in tedaj so se zavedeli, da je bil to božji čudež. Zato so v družini doživeli spreobrnitev – začeli so slediti Bogu.

Takrat je bil Yun star 17 let in daroval je svoje življenje za Jezusa Kristusa. Postal je eden izmed najpomembnejših voditeljev tako imenovanih kitajskih ilegalnih hišnih cerkva, poleg tega pa tudi označen kot državni sovražnik.

Zaradi svojega neutrudnega pridiganja je bil tako rekoč ves čas na begu pred tajno policijo, trikrat pa so ga tudi zaprli. Nekoč so ga ujeli in zasliševali, kje so skriti še drugi kristjani – sodelavci. Tedaj je glasno vpil: »Prijela me je tajna policija. Ne vem, kje so bili naši sestanki, ker sem nebeški človek. Jaz nisem s tega sveta!« Tako je skušal tudi druge kristjane, svoje sodelavce, ki so bili skriti v bližnji hiši, opozoriti, naj zbežijo. Zato so ga ljudje začeli klicati nebeški človek.

Leta 1997, ko je bil v zaporu že tretjič, je imel devetintrideset let. Zaradi verovanja v Jezusa in ker je na Kitajskem še nadalje širil Božjo besedo, so ga spet ujeli. Zaprli so ga v enega najbolj varovanih državnih zaporov – v Zhengzhou, v glavnem mestu province Henan. Zelo so ga mučili in ker so se bali, da bi jim pobegnil, so ga po nogah pretepali tako dolgo, dokler ni ohromel. Zaprli so ga v celico z železnimi vrati, tam je ležal z zdrobljenimi nogami.

Nekega jutra, ko so se vsi v zaporu že prebujali, je bral Sveto pismo, in nenadoma doživel vizijo. Jezus mu je rekel: To je trenutek tvoje osvoboditve.

Gospod mu je ozdravil noge in ga osvobodil iz zapora, kot je osvobodil apostola Petra. Ker so ga po tej osvoboditvi iz zapora razglasili za državnega sovražnika številka 1 in bi ga zagotovo ubili, če bi ga ujeli, ga je Jezus tudi izpeljal ven iz Kitajske.

Pozneje je tudi njegovi družini (ženi, sinu in hčeri) uspelo zapustiti Kitajsko; po hudem preganjanju in težavnih življenjskih zapletih in okoliščinah so zaživeli v Nemčiji.

Sedaj pridiga po vsem svetu in sprejemajo ga vse cerkve.

Brat Yun je danes voditelj kitajskih hišnih cerkev, evangelist in nadzornik največjega misijonskega gibanja Nazaj v Jeruzalem, ki ga je Jezus Kristus obudil, da bi po njem prinesel veselo novico evangelija med budiste, muslimane in hindujce.

Brat Yun je kot Pavel 21. stoletja. V svojem prvem letu je kot kristjan prinesel 3.000 ljudi k Jezusu Kristusu. Zaradi oznanjanja evangelija je bil aretiran več kot 30-krat. Preživel je v zaporu več kot 3.700 dni, kjer so ga tudi veliko mučili. Šel je skozi preganjanja vseh vrst za Jezusa, kot so redno pretepanje z električno palico, dokler ni padel v nezavest, bil je prisiljen zlesti v greznico, policisti so ga brcali, skakali po njem in ga mučili tudi na druge okrutne načine, vendar ni nikoli zanikal Jezusa Kristusa in na stotine je sprejelo Jezusa Kristusa kot Gospoda in Odrešenika, medtem ko je bil v zaporu. V zgodnjih 1980-ih, je bilo skupno število kristjanov na Kitajskem približno 800.000, danes jih je po poročilu kitajske vlade med 150-200 milijonov.