Cerkveni dokument ob 500. obletnici reformacije: Od konflikta do skupnosti

Pri založbi Družina so v ponedeljek, 9. maja, predstavili dokument mednarodno luteransko–rimskokatoliške komisije za edinost z naslovom Od konflikta do skupnosti. Napisali so ga v luči priprav na leto 2017, ko bomo obeležili 500. obletnico reformacije. Dokument nas spodbuja k temu, da bi bolj iskali tisto, kar nas povezuje, kot tisto, kar nas ločuje. Za slovensko javnost sta ga predstavila msgr. dr. Rafko Valenčič in evangeličanski škof Geza Filo.

Načelo iskati tisto, kar nas povezuje, je vodilo člane mešane luteransko katoliške komisije, ki je pripravila dokument Od konflikta do skupnosti. Z njim bodo na ekumenski način obeležili 500 – letnico reformacije. Gre za prvi dokument, ki so ga skupaj napisali luteranci in katoličani, je na predstavitvi povedal evangeličanski škof Filo Geza. Zavedajo se sicer, da preteklosti ne morejo spremeniti, spreminja pa se lahko spomin nanjo.

»Svetovna luteranska zveza in Papeški svet za edinost kristjanov zato glede na jubilejno leto reformacije predlagata, da samokritično drug drugemu priznamo obojestranske zmote, da se hvaležno skupaj veselimo Evangelija, da veselo Jezusvo sporočilo slavimo in nenazadnje skupaj molimo za edinost. To je naša današnja krščanska naloga,« je dejal škof Filo Geza.

Lahko smo v ločenih cerkvah, vendar pa smo vsi del istega Kristusovega telesa, je še poudaril škof Geza. Dialog je po njegovem treba peljati naprej tako, da ne izhajamo iz razkola, ampak iz edinosti. Profesor za ekumensko teologijo dr. Bogdan Dolenc pa je naštel osrednje poudarke dokumenta Od konflikta do skupnosti, ki so:
- hvaležnost in veselje ob medsebojnem zbliževanju v življenju in verovanju, ki je postalo možno v zadnjih petdesetih letih;
- obžalovanje in kesanje za nesporazume, zlo in žalitve, ki smo jih v zadnjih pe stoletjih prizadeli drug drugemu;
- upanje, da nam bo skupno obeleževanje spomina na reformacijo pomagalo, da napravimo nadaljnje korake naproti zaželeni polni edinosti.

Vir: Radio Ognjišče.