Človek, glej – velika razstava ob 70-letnici konca druge svetovne vojne

15.5.2015 ob 20:00 Škofja Loka Razstava

70-letnica konca druge svetovne vojne odmeva tudi v Škofji Loki, saj so vojna in dogodki po njej naše mesto in okolico močno zaznamovali. Iz želje po tenkočutnejšem dojemanju zgodovinske resnice je, pospremljen z motivom Antigone, nastal projekt ČLOVEK, GLEJ. Združil je tri loška društva, Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, Muzejsko društvo Škofja Loka in Združenje umetnikov Škofja Loka ter civilno-družbeno pobudo Resnica in sočutje 1945–2015. Razstava želi že v naslovu nagovoriti človeka, vsakogar posebej, in hkrati usmeriti pozornost k človeku in njegovi bivanjski vrednosti. Obenem želi pripomoči k odpiranju javnega prostora za spoštljivo, sočutno soočenje s človeškim trpljenjem, ki je zaznamovalo čas ob koncu druge svetovne vojne in po njej. Umetniška dela z močno izpovedno noto in pietetno predstavljeni predmeti iz množičnega grobišča v Hudi jami, ki so na tak način prvič predstavljeni širši javnosti, ne potrebujejo velikih besed.

Počaščeni smo, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel častno pokroviteljstvo nad razstavo. Razstava je sestavljena iz treh tematsko povezanih sklopov:

- O čem razmišljaš, Antigona? (po naslovu istoimenske slike Staneta Kregarja, 1971)
Vseslovenska razstava likovnih del je bila prvič na ogled januarja letos v celicah UDBE na Bethovnovi 3 v Ljubljani, od februarja do aprila pa je v razširjeni obliki gostovala v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. V tej »šentviški postavitvi«, na kateri sodeluje 26 eminentnih likovnih umetnikov, prihaja tudi v Škofjo Loko.

- Antigona je našla Polineika! (po Antigoni Dominika Smoleta, 1960)
Razstava predmetov iz množičnega grobišča v rovu sv. Barbare v rudniku Huda jama pri Laškem.

- Ne da sovražim – da ljubim, sem na svetu! (po verzu 524 iz Sofoklesove Antigone, 422 pr. Kr.)
Razstava več kot 30-ih umetniških del 21-ih članov Združenja umetnikov Škofja Loka.

Odprtje razstave bo v petek, 15. maja 2015, ob 20. uri v opuščenih prostorih nekdanjega Nunskega samostana v Škofji Loki, Blaževa ulica 12 (dostop mimo Nunske kašče, nasproti Obrtnika).

Osrednji nagovor: akad. prof. dr. Kajetan Gantar

Razstava bo na ogled od 15. maja do 21. junija 2015, od torka do petka med 17. in 19. uro ter ob sobotah in nedeljah med 9. in 11. uro.

PLAKAT

VABILO - OPIS