Dan posta in molitve za mir

23.2.2018 Katoliška cerkev in Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Mir, Molitev, Papež Frančišek, Post

Sveti oče Frančišek je v nedeljo, 4. februarja 2018, med opoldanskim nagovorom po molitvi angelovega češčenja na Trgu Svetega Petra v Rimu določil, da bo 23. februarja, na petek prvega postnega tedna Dan molitve in posta za mir.

Papež je utemeljil svojo izbiro z naslednjimi besedami: »Zaradi širjenja tragičnih konfliktnih situacij po različnih predelih sveta, vabim vse vernike na poseben Dan molitve in posta za mir, in sicer 23. februarja, na petek prvega postnega tedna. Namenili ga bomo predvsem za prebivalce Demokratične republike Kongo in Južnega Sudana. Kakor tudi ob podobnih drugih priložnostih vabim tudi ne katoliške in ne krščanske brate in sestre, da se pridružijo tej pobudi na način, ki je zanje najprimernejši. Vendar pa vsi skupaj«.

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore OFM je določili, da se v petek, 23. februarja, pri vseh svetih mašah v Sloveniji k prošnjam za vse potrebe doda naslednji prošnji:

Bog Oče, neskončen v svoji dobroti in usmiljenju, prosimo te za spravo in mir med prebivalci Konga in Južnega Sudana, da bodo lahko živeli v miru in zrli v varno prihodnost.

Bog Oče, vir vsake tolažbe, spreobrni srca vseh ljudi, predvsem državnih voditeljev, da bodo skrbeli za blaginjo svojega naroda in spoštovanje vsakega človeka.

 

dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK