Dejavnosti Škofijske karitas Koper ob Tednu karitas 2018

26.11.2018 Škofija Koper Škofija Koper, Karitas, Akcija, Dobrodelnost
Letošnji znak, ki bo na odru v Celju in ga je v koloniji Umetniki za karitas ustvaril Bogdan Soban. Križ s plameni je na podlagi 24.000 krat zapisane besede karitas Letošnji znak, ki bo na odru v Celju in ga je v koloniji Umetniki za karitas ustvaril Bogdan Soban. Križ s plameni je na podlagi 24.000 krat zapisane besede karitas

V Sloveniji poteka od 26. novembra do 2. decembra 2018 Teden karitas pod naslovom »Mladost iz korenin modrosti«. 

Osnovni namen Tedna karitas je predstavitev različnih dejavnosti Karitas, kot odgovor na stiske sodobnega človeka. Naslov letošnjega tedna pa vabi k povezovanju generacij, ki lahko v polnosti zapolni življenje posameznika in družbe. 

Škofijska karitas Koper je v ta namen že 16. novembra pripravila v dvorcu Lanthieri v Vipavi slovesno akademijo in odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 24. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas pod naslovom »Polno prgišče lepote«. Razstava bo na ogled do konca novembra. Del nastalih slik bo tudi letos krasil oder vseslovenske prireditve Klic dobrote v Celju. 


Na področju Koprske škofije bodo v tem tednu različni dogodki, povsod je vstop prost, zato povabljeni, da se pridružite in od blizu spoznate zakaj in komu so programi Karitas namenjeni:

  • Ponedeljek, 26. november: Kulturni dom Nova Gorica ob 18. uri: Zavod karitas Samarijan in Mestna občina Nova Gorica ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami prirejata kulturno prireditev z naslovom »Sonce me je vzelo s sabo«;
  • Torek, 27. november: Center karitas Bertoki med 9. in 11. uro: predstavljeni bodo trije programi, in sicer: pomoč brezdomcem, pomoč zasvojenim in Vrtnica, socialna rehabilitacija oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom . V popoldanskem času bo med 12. in 16. uro obisk terapevtske stanovanjske skupnosti v Truškah; med 13. in 16. uro pa ogled komune Skupnosti Srečanje v Vremah.
  • Sreda, 28. november: je namenjena romanju in srečanju sodelavcev Karitas na Ponikvi in ogledu generalke Klica dobrote v Celju. Navadno gre iz Koprske škofije osem avtobusov s približno 400 sodelavci in tudi letos bo tako.
  • Četrtek, 29. november: bo v vseh večjih Centrih karitas Dan odprtih vrat. V nekaterih centrih bodo zbirali kmečke pridelke in drugo hrano, v drugih pa bodo ta dan izkoristili za predstavitev dejavnosti na lokalni ravni predvsem mladim in tudi novim prostovoljcem. V sklopu programa Popoldan na cesti bodo otroci in mladi v Centru karitas v Ajdovščini med 15. in 18. uro izdelovali adventne venčke. Hiša Malorca v Ajdovščini, ki izvaja namestitveno podporo ljudem brez strehe nad glavo vabi med 10. in 11. uro na obisk in na čaj vse, ki želijo pobliže spoznati dogajanje v hiši.
  • Nedelja, 2. november: je Nedelja Karitas in istočasno tudi Prva adventna nedelja. Ta dan po župnijah pri svetih mašah že tradicionalna nabirka za Karitas. 

Škofijska karitas Koper že 28 let pomaga družinam in posameznikom v različnih stiskah. Letos pomoč v hrani prejema 2.000 družin in več kot 1000 posameznikov. Letno je razdeljene 400 ton hrane, 1800 šolarjem se pomaga s šolskimi potrebščinami. Najbolj ogroženi dobijo tudi pomoč pri plačilu nujnih računov. Poleg splošnih programov, ki vsebujejo tudi spremljanje prosilcev pomoči in se izvajajo v 13 Centrih karitas po celotni škofiji (Bovec, Tolmin, Nova Gorica, Grgar, Ajdovščina, Idrija, Postojna, Pivka, Sežana, Ilirska Bistrica, Koper, Izola in Portorož), se izvajajo tudi specifični programi: Brezdomci v Ajdovščini in Bertokih, učna pomoč Popoldan na cesti kar na 9 lokacijah; preko Zavoda karitas Samarijan, katerega ustanovitelj je Škofijska karitas Koper, deluje Materinski dom, Varna hiša, Vrtnica in svetovalnica Lučka. 

V podporo 1.200 stalnim in preko 1.000 občasnim prostovoljcem je pri izvajanju programov Škofijske karitas zaposlenih 10 strokovnih delavk, v Zavodu karitas Samarijan pa 6 in dva laična terapevta. 

Največji vir za delovanje predstavlja prostovoljno delo dobro razvejane mreže Karitas, saj je bilo v lanskem letu opravljenih 116.456 ur prostovoljnega dela, sledijo darovi dobrih ljudi preko različnih akcij in projektov Škofijske karitas, kot so Namenska pomoč, Posvojitev na razdaljo, Umetniki za karitas, nabirke Velikega četrtka in Nedelje karitas ter tudi akcije Slovenske karitas: Ne pozabimo, Zaupanje, Otroci nas potrebujejo, Pomagajmo preživeti, Klic dobrote, Dohodnina in akcije ob izrednih dogodkih. Programe in delovanje podpirajo tudi lokalne skupnosti, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, letos na novo tudi Ministrstvo za javno upravo, Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij ter Evropska skupnosti s hrano. 

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper, e-mail: [email protected], GSM: 041 429 713.