Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije na turneji v Kanadi in ZDA

Zadnje v vrsti mednarodnih priznanj na najvišji ravni za Dekliški pevski zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, v katerem pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič prepeva približno 40 dijakinj od 2. do 4. letnika, je bilo sodelovanje na jubilejni 60. Nacionalni konferenci ameriških dirigentov, ki je konec februarja in začetek marca potekala v Kansas Cityju (Misuri, ZDA). Direktor ACDA je povedal, da se je za vabilo zboru odločil takoj po nastopu deklet na Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni pred dvema letoma.

Pevke so skupaj z zborovodkinjo in ostalimi spremljevalci na severnoameriški turneji preživele dva tedna. V prvem delu so obiskale Kanado (Niagaro, Hamilton in Toronto), potem pa pot nadaljevale v Združene države Amerike (Cleveland in Kansas City). Poleg dveh odmevnih nastopov na konferenci, ki sta navdušila publiko in poskrbela za dolge stoječe ovacije, je imel zbor tudi več koncertov v slovenskih župnijah. 

Zbor je kot edini iz Evrope sodeloval na Nacionalni konferenci Ameriških dirigentov (ACDA), ki je potekala minuli teden v Kansas Cityju.

Fotografije: Janez Eržen